Εκατοντάδες σκύλοι και γάτες χάνουν τη ζωή τους άδικα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι τους ενοχλούν και αποφασίζουν να σκορπίσουν το θάνατο, μοιράζοντας φόλες.

Ads

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα και αλλάζουν με βάση την εποχή και το βιοτικό επίπεδο των «δολοφόνων».

Τα πιο συνηθισμένα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι τα εντομοκτόνα/ζιζανιοκτόνα, βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) ή τριμμένα γυαλιά, αναμεμειγμένα με λαχταριστό φαγητό (ωμό ή ψημένο κρέας). Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως τοποθετούνται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια προκαλούν φρικτούς πόνους στα ζώα. Υπάρχουν όμως αντίδοτα για αυτά.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από φόλα

-Πολλά σάλια

-Πολλά δάκρυα

-Σμίκρυνση της κόρης του οφθαλμού

-Μυϊκά τινάγματα

-Ασθματική αναπνοή

-Τρέμουλο

-Σπασμοί

-Κώμα

Αντιμετώπιση

1. Εντομοκτόνο σε υγρό ή σκόνη (οργανοφωσφορικά δηλητήρια)

Ads

Μεταφέρουμε το ζώο σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Για να έχει όμως το ζώο ελπίδα επιβίωσης, θα πρέπει να του παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες:

Προκαλούμε εμετό: Δίνουμε αλάτι ή μουστάρδα ή σόδα φαγητού από το στόμα, διαλυμένα σε χλιαρό νερό (30-60cc διαλύματος). ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΔΕΝ προσπαθούμε να δώσουμε εμετικό, διότι μπορεί να προκληθεί αναρρόφηση. Προχωράμε άρα αμέσως στο επόμενο στάδιο.

Μετά τον εμετό: οι ταμπλέτες ενεργού άνθρακα (π.χ. Norrit) καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου.

Κάνουμε ένεση ατροπίνης (τόσα ml ανάλογα με το βάρος του ζώου, σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει τη γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα. Για την ενδοφλέβια ένεση όμως, απαιτείται η σχετική εμπειρία.

2.  Ποντικοφάρμακο (βαρφαρίνη)

Η βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες. Κάποιες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα τις πρώτες μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μωβ ή σκούρες μπλε, σημάδια δηλαδή εσωτερικής αιμορραγίας. Και τα ούλα δείχνουν ξέθωρα, σχεδόν λευκά, πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό, καθώς και σε εσωτερικά όργανα.

Αντίδοτο: Κονάκιον (Βιταμίνη K1) σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Χορηγείτε για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη λεπτότερη δυνατή βελόνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.

3. Τριμμένα Γυαλιά

Άμεση μεταφορά στον κτηνίατρο! Τα τριμμένα γυαλιά είναι η πιο σκληρή μέθοδος εξόντωσης ενός ζώου. Δεν υπάρχει αντίδοτο και συνήθως καταλήγει σε επώδυνο θάνατο. Ωστόσο, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο, για να γίνει προσπάθεια διάσωσης, ή –αν το ζώο είναι πια καταδικασμένο– να γίνει ευθανασία, ώστε να μην υποφέρει άλλο.

Με στοιχεία από pettherapyblog.wordpress.com