Έξω από το λιμάνι του Φοίνικα στη Σύρο εθεάθη χθες μια φάλαινα 12 μέτρων! Την παρατήρηση έκαναν ορισμένοι τουρίστες και ο ιδιοκτήτης του σκάφους το οποίο είχαν νοικιάσει. 

Ads

Σύμφωνα με το cyclades24.gr, το τουριστικό σκάφος είχε προορισμό τη Μαρίνα του Φοίνικα. Το τεράστιο κήτος για μισή περίπου ώρα τους περιτριγύριζε. H πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι ο «αγαθός και σβέλτος» κάτοικος της Μεσογείου και κολυμπάει ορισμένες φορές και ανάμεσά μας, με ταχύτητες που αγγίζουν τα 37 χλμ/ώρα. Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 23 μέτρα και το βάρος της τους 75 τόνους. Με προσδόκιμο ζωής τα 100 χρόνια είναι το μοναδικό είδος φάλαινας με σταθερή παρουσία στα ελληνικά ύδατα. 

Το χρώμα της είναι γκρι, ενώ η κοιλιά της άσπρη. Ξεχωρίζει για τη σχετικά υπερυψωμένη αναπνευστική οπή της, η οποία αποτελείται από δύο συμμετρικά και ανεξάρτητα ρουθούνια. Η εκπνοή της εκτοξεύεται κάθετα και φτάνει ακόμα και τα 6 μέτρα σε ύψος οπότε και είναι ορατή από απόσταση μεγαλύτερη των δύο ναυτικών μιλίων. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι πτεροφάλαινες είναι η σύγκρουση με τα σκάφη.