Η ανατροφή ενός σκύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί πολύ χρόνο, χρήμα και θυσίες. Ωστόσο δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το βλέμμα του τετράποδου φίλου μας όταν επιστρέφουμε σπίτι.

Ads

Πολλές φορές βέβαια οι ιδιοκτήτες των σκυλιών μπορούν να κάνουν πολλά λάθη κατά την εκπαίδευση και την φροντίδα των σκυλιών τους, παρά την αγάπη που τρέφουν για αυτά. Ο λόγος συνήθως είναι η ελλιπής ενημέρωση, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα λάθη, που πολλές φορές μπορεί να βάλουν σε μεγάλο κίνδυνο τον σκύλο μας, για να τα αποφεύγουμε.

Αφήνετε το σκυλί μόνο στο αυτοκίνητο

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι τα λίγα λεπτά που μπορεί να αφήσουμε τον σκύλο μας στο αυτοκίνητο είναι ασήμαντα. Η αλήθεια είναι όμως ότι έτσι βάζετε σε κίνδυνο την ζωή του, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ads

Ακόμα και όταν ο καιρός είναι σχετικά δροσερός, ένα αυτοκίνητο μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε θερμοκήπιο με αποτέλεσμα ο σκύλος σας να υπερθερμανθεί, να αρρωστήσει, ακόμα και να πεθάνει. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν πρέπει να τον αφήνετε μόνο του σε ένα όχημα χωρίς επίβλεψη.

Παραμελείτε τη φροντίδα των δοντιών του

Και στα σκυλιά χρειάζεται η στοματική φροντίδα. Ένας κτηνίατρος πρέπει να ελέγχει τα δόντια του σκύλου σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και αυτό πριν ξεκινήσετε κάποια οδοντιατρική θεραπευτική αγωγή στο σπίτι. Αποκτήστε τη συνήθεια της τακτικής οδοντιατρικής περίθαλψης.

Χρησιμοποιείτε λάθος κολάρο

Κάθε ράτσα σκύλου έχει το δικό της κολάρο. Τα σκυλιά με μικρή μουσούδα μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά από ένα κολάρο που πάει μόνο γύρω από λαιμό. Συμβουλευτείτε τον κτηνιάτρό σας πριν αγοράσετε κολάρο.

Αφήνετε το σκυλί να σας οδηγεί στη βόλτα

Αν αφήνετε τον σκύλο σας να οδηγεί, όταν τον βγάζετε βόλτα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει πάνω σε κάποιο αυτοκίνητο ή να δείξει κάποια άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά. 

Του δίνετε επικίνδυνο φαγητό

Υπάρχουν πολλές τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο σκύλο σας γιατί είναι πιθανό να του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε τα εδώ.

Ξεχνάτε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο

Ο σκύλος σας πρέπει να κάνει εμβόλια μία φορά το χρόνο. Επίσης όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα σίγουρα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο ίντερνετ , αλλά μόνο ο κτηνίατρος ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Χρησιμοποιείτε κλουβί για λάθος λόγους

Δεν πρέπει ο σκύλος σας να συνδέσει το κλουβί με ένα είδος τιμωρίας, αλλά με ένα μέρος που του προσφέρει ασφάλεια. Έτσι θα μπορείτε να το μεταφέρεται με μεγαλύτερη ευκολία.

Τον χτυπάτε

Το σκυλί δε μαθαίνει μέσα από το ξύλο. Αυτή είναι μια πολύ λάθος τιμωρία. Θα βλάψει τη σχέση με τον σκύλο σας και θα εμποδίσει τη σωστή του εκπαίδευση. Όταν χτυπάτε έναν σκύλο, τον διδάσκετε να φοβάται και να μην έχει εμπιστοσύνη.