Είναι γνωστό ότι τόσο τα σκυλιά, όσο και γάτες βλέπουν διαφορετικά από τους ανθρώπους. Υπάρχει όμως ένας μύθος που θέλει τα σκυλιά να βλέπουν ασπρόμαυρα και να χρησιμοποιούν τα διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας ώστε να εντοπίζουν τα όρια του κάθε αντικειμένου. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι οι σκύλοι βλέπουν χρώματα απλά όχι τα ίδια με τους ανθρώπους. Μέσα στο μάτι υπάρχουν δέκτες φωτός που ονομάζονται κώνοι και ράβδοι.

Ads

Οι κώνοι μας βοηθούν να διακρίνουμε διαφορετικά χρώματα, ενώ οι ράβδοι μας βοηθούν να βλέπουμε στο αχνό φως. Ο αριθμός αυτών των υποδοχέων φωτός είναι διαφορετικός για τους σκύλους.

Επίσης, αποδεικνύεται ότι τα σκυλιά έχουν λιγότερους υποδοχείς κώνων από τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν τόσα χρώματα. Ειδικότερα, οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν τρία χρώματα, το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε, ενώ τα σκυλιά μόνο δύο.

Κάνείς δε γνωρίζει ποια είναι ακριβώς αυτά τα δύο χρώματα, ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι μπλε και το κίτρινο. Πρόκειται για το ίδιο φάσμα που βλέπουν οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία.

Ads

Σημειώνεται βέβαια, ότι τα μάτια των σκυλιών έχουν περισσότερες ράβδους από τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δουν πολύ καλύτερα τη νύχτα. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδή χιτώνα, του ματιού. Έχουν την ικανότητα με πολύ αμυδρό φως, να “συλλαμβάνουν” την εικόνα και να την στέλνουν στον εγκέφαλο.

Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη νυχτερινή όραση των σκύλων και το λόγο που τα μάτια τους λάμπουν στο σκοτάδι. Ο άνθρωπος δεν έχει τέτοια κύτταρα. Έτσι στο σκοτάδι, δε μπορεί να δει σχεδόν τίποτα.