Παράξενα πλάσματα με οχτώ πόδια και έναν πολύ μικρό κορμό, μπορεί να συναντήσει κανείς στα βάθη των ωκεανών. Πρόκειται για τις θαλάσσιες αράχνες που χωρίζονται σε σε πάνω από 1.000 είδη και τρέφονται με χυμούς που απορροφούν από τις λείες τους. 

Όπως τα περισσότερα αρθρόποδα, οι θαλάσσιες αράχνες έχουν καρδιά, αλλά τους είναι αδύνατο να μεταφέρουν τόσο το οξυγόνο, όσο και το αίμα από τις λεπτές άκρες των ποδιών τους στον κεντρικό κορμό.
Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε, για να μελετηθεί ο τρόπος λειτουργίας του οργανισμού τους, έδειξε ότι οι θαλάσσιες αράχνες αναπνέουν με τα πόδια. Ειδικότερα, αυτό πετυχαίνετε μέσω του εντέρου τους, που βρίσκεται στο κάτω μέρος των ποδιών τους και συστέλλεται τακτικά για να στείλει το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα.

Ads

“Κάνουν όλη τη δουλειά στα πόδια τους. Ακόμα και το αναπαραγωγικό τους σύστημα βρίσκεται στα πόδια, ενώ παράλληλα τα θηλυκά αποθηκεύουν εκεί τα αυγά τους”, εξηγεί η Amy Moran, ερευνήτρια του Πανεπιστήμιου της Χαβάης.

“Οι αράχνες της θάλασσας παίρνουν οξυγόνο βγάζοντας νερό από τον λεπτό, εξωτερικό σκελετό τους. Δεν διαθέτουν εξειδικευμένες δομές για την αναπνοή τους. Εμείς έχουμε πνεύμονες και τα ψάρια έχουν βράγχια. Οι αράχνες της θάλασσας δεν έχουν τίποτα εκτός από μια μεγάλη επιφάνεια”, προσθέτει η Moran.

image

Ads

Επειδή οι αράχνες της θάλασσας υπάρχουν εδώ και περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια, η έρευνα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πώς εξελίχθηκε το κυκλοφοριακό σύστημα σε διάφορα ζώα.