Ελεύθερες στα νερά της Ισλανδίας θα κολυμπούν πλέον δύο φάλαινες μπελούγκα που απελευθερώθηκαν από το ενυδρείο της Σαγκάης.

Ads

Οι δύο φάλαινες, ηλικίας 12 ετών, ταξίδεψαν από τη Σαγκάη στην Ισλανδία μέσα σε ειδικά κοντέινερ.

Η Little Grey και η Little White όπως είναι τα ονόματα τους, γεννήθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά αιχμαλωτίστηκαν όταν ήταν περίπου δύο ετών για να αποτελέσουν την ατραξιόν ενός εκ των μεγαλύτερων ενυδρείων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό το είδος φάλαινας υποφέρει στην αιχμαλωσία και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο τεχνητό περιβάλλον.

Ads

Υπεύθυνη για την απελευθέρωση των δύο φαλαινών είναι μια βρετανική εταιρεία. Πρόκειται για τον όμιλο Merlin Entertainment, που το 2012 αγόρασε το ενυδρείο Changfeng Ocean World Zoo, στο οποίο ζούσαν από το 2012 οι δύο φάλαινες. Από τότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες αναζήτησης ενός νέου σπιτιού για τις Little Grey και η Little White.

Το νέο καταφύγιο βρίσκεται, περίπου 9.656 χιλιόμετρα από τη Σαγκάη, στην ακτή  Klettsvik στο νησί Heimaey της Ισλανδίας. «Δουλεύαμε 18 μήνες με τα θηλαστικά για να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι έτοιμα για το μακρύ ταξίδι», λέει στο BBC ο επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sea Life Trust.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισλανδική ακτή είναι το πρώτο ανοικτό καταφύγιο φαλαινών στον κόσμο.