Παρόμοιες μορφές κοινωνικής νοημοσύνης με παιδιά ηλικίας δύο ετών έχουν οι σκύλοι και μάλιστα σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τους χιμπατζήδες, που εξελικτικά έχουν πιο στενή συγγένεια με τον άνθρωπο.

Ads

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Κέντρου Γνωστικής Λειτουργίας Σκύλων της Αριζόνα, οι οποίοι αξιολόγησαν 552 σκυλιά διαφορετικής ράτσας, μεταξύ των οποίων κατοικίδια, στρατιωτικοί σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών αλλά και σκυλιά – οδηγοί.

Για να ελέγξουν την κοινωνική νοημοσύνη των σκύλων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους κατά τις οποίες υποδείκνυαν τη θέση τους στα σκυλιά μέσω μη λεκτικών οδηγιών, όπως νεύματα και χειρονομίες προς μία ορισμένη κατεύθυνση. Ακολούθως οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα από 105 παιδιά δύο ετών αλλά και από 106 χιμπατζήδες.

Βάσει των αποτελεσμάτων τα σκυλιά και τα παιδιά είχαν καλύτερες επιδόσεις στις δεξιότητες που σχετίζονται με τη συνεταιριστική επικοινωνία, όπως την παρακολούθηση ενός ανθρώπινου βλέμματος ή του δαχτύλου. Ωστόσο οι χιμπατζίδες, σε σχέση με τα σκυλιά, ανταποκρίνονταν καλύτερα στα τεστ που απαιτούσαν συλλογιστική για το χώρο και το φυσικό περιβάλλον γύρω τους.

Ads

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχει αυτή η κοινή δεξιότητα, που πιθανότατα είναι αποτέλεσμα παρόμοιων εξελικτικών διαδικασιών», δήλωσε ο Έβαν Μακλίν, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι εξελίχθηκαν σε περιβάλλον όπου τα οφέλη ήταν περισσότερα μέσα από τη συνεταιριστική κοινωνική συμπεριφορά.