Τα αδέσποτα σκυλιά έχουν τη φυσική ικανότητα να κατανοούν τις ανθρώπινες χειρονομίες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τα σκυλιά με αποτελέσματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια να είναι φιλικά, αλλά και να μπορούν να κατανοήσουν κάποια από τα συναισθήματα μας. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμη και τα αδέσποτα σκυλιά, που δεν έχουν ζήσει ποτέ με ανθρώπους, μπορούν να κατανοήσουν τις χειρονομίες μας.

Ads

Περίπου 300 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά περιπλανιούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ 30 εκατομμύρια μόνο στην Ινδία. Αυτά συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τους ανθρώπους και, ιδιαίτερα στην Ινδία, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επειδή είναι φορείς της λύσσας, που σκοτώνει μέχρι και 20.000 ανθρώπους ετησίως στην χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτό έχει διχάσει αρκετό κόσμο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σκοτώνουν τα ζώα απάνθρωπα, τονίζει στο National Geographic η Anindita Bhadra, επιστήμονας στο Ινδικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Έρευνας της Καλκούτας. Τα αδέσποτα σκυλιά, προσθέτει, δεν είναι ποτέ βέβαια αν οι άνθρωποι θέλουν να ταΐσουν και να τα φροντίσουν ή να τα βλάψουν.

«Αυτός είναι ο λόγος που η συμπεριφορά τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση προβλημάτων με τους ανθρώπους», προσθέτει η Bhadra, που έχει μελετήσει τα ζώα για μια δεκαετία.

Ads

Σε πρόσφατα πειράματα, ανακάλυψε ότι τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά ήξεραν πού να κοιτάξουν όταν ένας άνθρωπος έδειχνε ένα αντικείμενο, υποδηλώνοντας, ότι η ικανότητά τους να «διαβάζουν» τους ανθρώπους είναι έμφυτη.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου στο περιοδικό Frontiers in Psychology, η Bhadra και οι συνεργάτες του προσέγγισαν 160 μοναχικά αδέσποτα σκυλιά σε διάφορες πόλεις της Ινδίας. Ένας πειραματιστής τοποθετούσε δύο καλυμμένα κύπελλα στο έδαφος κοντά τους, ένα που περιείχε ωμό κοτόπουλο και το άλλο άδειο με το άρωμα τροφής. Ένας δεύτερος πειραματιστής, ο οποίος δεν γνώριζε ποιο μπολ περιείχε τι, θα στεκόταν και θα έδειχνε ένα από τα κύπελλα, από απόσταση.

Περίπου τα μισά σκυλιά δεν θα πλησίαζαν τους πειραματιστές, ενώ αρκετά ήταν ανήσυχα ίσως επειδή είχαν στο παρελθόν «αρνητικές» συναντήσεις με τους ανθρώπους, σύμφωνα με την Bhadra.

Από τα μισά που πλησίαζαν, περίπου το 80% έφτανε στο κύπελλο στο οποίο είχε υποδείξει ο δεύτερος πειραματιστής, που σημαίνει ότι καταλάβαιναν τη χειρονομία του ανθρώπου. Αν τα σκυλιά ανακάλυπταν ότι το μπολ ήταν άδειο, ήταν λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν ξανά αυτό που έδειχναν.

Συνολικά, η μελέτη δείχνει ότι τα αδέσποτα σκυλιά μπορούν να σχετίζονται με τους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι πιθανότατα είχαν τραυματικές εμπειρίες μαζί τους.

«Αυτές είναι ενδείξεις ότι τα αδέσποτα σκυλιά είναι εξίσου καλά με οποιοδήποτε άλλο σκυλί στη χρήση βασικών ανθρώπινων χειρονομιών και είναι τόσο έξυπνα όσο οι άνθρωποι συχνά φαντάζονται», λέει ο Brian Hare, ιδρυτής και διευθυντής του Duke Canine Cognition Center στο Duke University.