Έχετε αντιληφθεί ποτέ ότι το σκυλί σας καταλαβαίνει τα συναισθήματα σας; Αν ναι, έρχεται μια νέα έρευνα για να το επιβεβαιώσει. Ειδικότερα, τα πειράματα έδειξαν ότι ένας σκύλος είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε είστε χαρούμενοι, νευριασμένοι ή λυπημένοι με βάση τις εκφράσεις του προσώπου σας και τον τόνο της φωνής σας.

Ads

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters, είχε στόχο να διερευνήσει τη συναισθηματική σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του καλύτερου φίλου του. «Δεν γνωρίζαμε ακόμη αν τα σκυλιά μπορούν με κάποιο τρόπο να καταλάβουν αν η έκφραση του προσώπου ενός ανθρώπου είναι θετική ή αρνητική», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Natalia de Souza Albuquerque, διδακτορική φοιτήτρια στην πειραματική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Για την μελέτη, η Albuquerque και η ομάδα της έκαναν πειράματα σε 17 κατοικίδια από το Λίνκολν της Αγγλίας σε δύο γύρους, όπως αναφέρει το National Geographic. Στις πρώτες δοκιμές, κάθε σκύλος τοποθετήθηκε μπροστά σε δύο οθόνες όπου παρουσιαζόταν μια εικόνα ενός σκύλου ή ενός ανθρώπου, είτε με ευτυχισμένη είτε με θυμωμένη έκφραση του προσώπου. Στη συνέχεια οι εικόνες συνδυάστηκαν με διάφορους ήχους, άλλους πιο «παιχνιδιάρικους» κι άλλους πιο «θυμωμένους».

Όταν είχαν μπροστά τους εικόνες που συνδυάζονταν με ταιριαστούς ήχους, τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους, φαίνεται ότι κοίταζαν τις οθόνες περισσότερο από ό, τι αν η έκφραση του προσώπου δεν ταιριάζει με τον ήχο. Η προσοχή τους ήταν μια ένδειξη ότι τα σκυλιά αναγνώρισαν τα συναισθήματα. Από την άλλη πλευρά, όταν τα σκυλιά άκουγαν έναν ουδέτερο ήχο, έχαναν το ενδιαφέρον τους, κοιτάζοντας γύρω από το δωμάτιο αντί της οθόνης, δείκτης ότι οι σκύλοι είχαν σωστά διακρίνει έλλειψη συναισθημάτων.

Ads

Σύμφωνα με την Albuquerque, η ικανότητα των σκύλων να συνδέονται συναισθηματικά με τους ανθρώπους και τα σκυλιά δεν είναι ούτε ένστικτο ούτε μαθησιακή συμπεριφορά, αλλά μάλλον ένα σημάδι της γνωστικής τους ικανότητας. «Τα σκυλιά έπρεπε να εξάγουν τις πληροφορίες από τον ήχο, στη συνέχεια να συσχετίζουν αυτές τις πληροφορίες με την εικόνα και αυτό περιλαμβάνει πολύ σύνθετους ψυχολογικούς μηχανισμούς», τόνισε η Albuquerque.

Παραδόξως, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα σκυλιά μπορούσαν πιο εύκολα να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων σκύλων παρά αυτά των ανθρώπων. «Αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί βγάζει νόημα να πιστεύουμε ότι τα σκυλιά έχουν ήδη αυτή την ικανότητα και τη χρησιμοποιούν έτσι ώστε να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους».

Πράγματι, οι άνθρωποι και τα σκυλιά συνυπάρχουν στον κόσμο εδώ περίπου 30.000 χρόνια και στην πορεία η εξέλιξη φαίνεται να έχει δώσει στους σκύλους τις δεξιότητες για να «διαβάσουν» τις ανάγκες και τα συναισθήματα των ιδιοκτητών τους.

Στη συνέχεια, η Albuquerque σχεδιάζει να διερευνήσει τις συναισθηματικές αντιδράσεις των σκύλων και πώς χρησιμοποιούν την κατανόηση του συναισθήματος για να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν ήδη διερευνήσει πώς τα σκυλιά μπορούν να γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους τόσο καλά, ώστε να τους «χειραγωγήσουν» σε ορισμένες περιπτώσεις.  Μια μελέτη τον Οκτώβριο έδειξε ότι τα σκυλιά θα κάνουν το γνωστό «λυπημένο πρόσωπο του κουταβιού» όταν κοιτάζουν τα μάτια ενός ανθρώπου. «Είναι πολύ προσαρμοσμένα στον ανθρώπινο κόσμο και στον συναισθηματικό κόσμο», καταλήγει η Albuquerque.