Δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά, η Παρμεζάνα και το Γκράνα Παντάνο παράγονται με γάλα που προέρχεται από σκελετωμένες και βασανισμένες αγελάδες. 

Ads

Η καταγγελία έρχεται από την οργάνωση Compassion in World Farming («Συμπόνια στην παγκόσμια γεωργία», CIWF), η οποία αναφέρει ότι τα ζώα είναι κλεισμένα συνέχεια σε εσωτερικούς χώρες και είναι θύματα κακομεταχείρισης και βασανισμού. 

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έχει γυριστεί σε εννέα κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ιταλικής κοιλάδας του Πο για να υποστηρίξει τις καταγγελίες της. 

Η CIWF άρχισε ταυτόχρονα σήμερα μια εκστρατεία με τίτλο #notonmypasta («όχι στα ζυμαρικά μου»), που έχει στόχο να πιέσει τους παραγωγούς να επιβάλουν τις ελάχιστες προδιαγραφές ευημερίας των ζώων στους κτηνοτρόφους που τους προμηθεύουν. 

Ads

«Η παρμεζάνα και το Γκρανά Παντάνο παρουσιάζονται ως τυριά πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα για τις αγελάδες τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δηλώνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Έμα Σλαβίνσκι, διευθύντρια εκστρατειών της CIWF. 

«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές μας είναι η άθλια ζωή των ζώων μέσα στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες», με «ζώα αποσκελετωμένα, που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για γάλα, που υποφέρουν για να μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κάτι στα ζυμαρικά μας», προσθέτει. 

Ένας εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των παραγωγών Παρμεζάνας επιβεβαίωσε πως η ευημερία των ζώων δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα κριτήρια που επιβάλλονται στους παραγωγούς γάλακτος επειδή «δεν είναι κάτι που επιδρά στην ποιότητα του προϊόντος, παρά μόνο περιθωριακά». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι κοινοπραξίες εξετάζουν το ζήτημα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα σύστημα στόχο να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ καλής μεταχείρισης των ζώων.

Σημειώνεται ότι η παρμεζάνα και το Γκρανά Παντάνο φτάνουν σε πωλήσεις τα πέντε δισεκ. ευρώ ετησίως.