Ένας ουρακοτάγκος, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια σε ζωολογικό κήπο της Αργεντινής, μετακομίζει σε αμερικανικό καταφύγιο ζώων, αφού του αναγνωρίστηκαν «ανθρώπινα» νομικά δικαιώματα.

Ads

Οι δικηγόροι της Σάντρα, όπως είναι το όνομα του ουρακοτάγκου, υποστήριζαν ότι κρατούνταν παράνομα στο Μπουένος Άιρες, το 2014. Η απόφαση κάνει τον ουρακοτάγκο το πρώτο «μη ανθρώπινο άτομο της Αργεντινής, με δικαίωμα στην ελευθερία», όπως αναφέρει το bbc.

Η 33χρονη Σάντρα έφτασε στο Κάνσας την Παρασκευή και θα υποβληθεί σε εξετάσεις πριν μετακομίσει στο νέο της σπίτι στη Φλόριντα.

Η δικαστής Elena Liberatori, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι ήθελε με την απόφαση της να στείλει ένα μήνυμα: «Τα ζώα έχουν αισθήματα και το πρώτο δικαίωμά τους είναι η υποχρέωσή μας να τα σεβαστούμε».

Ads

Η Σάντρα γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της Ανατολικής Γερμανίας και πωλήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1995.

Ο ουρακοτάγκος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε ένα μοναχικό περιβάλλον και προσπαθούσε να αποφύγει το κοινό. Απέκτησε ένα μωρό το 1999, αλλά της το πήραν και πουλήθηκε σε ένα πάρκο ζώων στην Κίνα.

Η δικαστική νίκη έφερε διεθνή φήμη στη Σάντρα και έθεσε ένα νομικό προηγούμενο για τους πιθήκους ώστε να θεωρούνται άτομα και όχι ιδιοκτησία.