Ο άνθρωπος είναι γνωστό ότι δολοφονεί ανθρώπους. Όμως δεν είναι το μόνο θηλαστικό στη Γη που το κάνει αυτό. 

Ποια άλλα θηλαστικά σκοτώνουν; Και με ποια συχνότητα;

Ισπανοί ερευνητές συλλέγοντας στοιχεία για περισσότερα από 1000 είδη θηλαστικών, διαπίστωσαν πως οι φόνοι είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο. Όσα θηλαστικά σκοτώνουν, όμως, παρατηρήθηκε ότι τις μισές φορές δολοφονούς ομοίους τους! Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, ο άνθρωπος δεν είναι καν κοντά στην κορυφή της λίστας. 

Παραδόξως για πολλούς καθώς φαίνεται γλυκύτατη, ο μεγαλύτερος δολοφόνος, μεταξύ των θηλαστικών, είναι η σουρικάτα. Περίπου το 20% των σουρικάτα χάνει τη ζωή του εξαιτίας άλλων σουρικάτα. 

Η οικογένεια των πιθήκων ακολουθεί και είναι ασυνήθιστα βίαιη. Οι πιθανότητες να δολοφονήσουν έναν άλλο πίθηκο είναι οκτώ φορές περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό! Μάλιστα το κάνουν με κίνητρα εδαφικά και κοινωνικά. 

Στην παλαιολιθική εποχή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 3,5% των θανάτων των ανθρώπων προερχόταν από την άσκηση θανάσιμης βίας. Όσο οι κοινωνίες μεγάλωναν και φτάσαμε στο Μεσαίωνα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 12%. Με την επικράτηση όμως των θεσμών και με την καλύτερη δομή των σύγχρονων κοινωνιών, έπεσε στο 1,3% - χαμηλότερο από τους πιθήκους. Η μεγάλη μας διαφορά, όμως, είναι ότι οι πίθηκοι σκοτώνουν κατά την παιδική τους ηλικία, ενώ οι άνθρωποι κατά την ενήλικη. Αυτό μας εντάσσει στο ίδιο κλαμπ "δολοφόνων" με τους λύκους, τα λιοντάρια - που βρίσκονται στην 9 θέση στην κατάταξη - και τις ύαινες.