Έφυγε από τη ζωή η μοναδική πολική αρκούδα που είχε γεννηθεί σε τροπική ζώνη. Η Inuka άφησε την τελευταία της πνοή στη Σιγκαπούρη από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με τοπ γήρας.

Ads

Ειδικότερα, έπασχε από αρθρίτιδα, λοιμώξεις στα αυτιά, προβλήματα στα δόντια, ενώ τον τελευταίο καιρό η γούνα του είχε πάρει πράσινη απόχρωση λόγω των πόνων που οφείλονταν στο γήρας.

Η είδηση του θανάτου σκόρπισε την θλίψη στο ζωολογικό κήπο, αλλά οι ειδικοί παραδέχονται ότι ήταν καλύτερο γι΄ αυτήν να ελευθερωθεί από τους πόνους της. «Πήραμε τη δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος της Σιγκαπούρης σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την ευθανασία που έγινε στην πολική αρκούδα, που υπέφερε αρκετά το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αρσενική αρκούδα που γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο, είχε συμπληρώσει 27 χρόνια ζωής και ξεπέρασε κατά πολύ τα ζώα του είδους της σε μακροζωία.

Σημειώνεται, ότι οι αρκούδες που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής από 15 έως 18 χρόνια.

Ads

Ωστόσο, η ζωή της και η διαμονή της στον ζωολογικό ήταν ένα θέμα που προκαλούσε έντονες αντιπαραθέσεις. Άλλωστε η Σιγκαπούρη δεν έχει τις κατάλληλες συνθήκες για τη ζωή μιας πολικής αρκούδας.

image

Ο Inuka ήταν η τέταρτη αρκούδα του είδους που είχε μείνει στον ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης. Ζούσε σε τεχνητές συνθήκες κρύου, που του επέτρεπαν να επιβιώσει. Όμως το 2004  η γούνα του Ινούκα και της μητέρας του άρχισε να πρασινίζει και τότε άρχισε και ένας προβληματισμός για το κατά πόσο είναι ηθικό να κρατάς πολικές αρκούδες σε τροπικά κλίματα.

image

Οι αρχές του ζωολογικού κήπου απάντησαν ότι η πράσινη απόχρωση της γούνας ήταν αποτέλεσμα του άλγους που προκαλούν τα γηρατειά. Το 2004 το BBC μετέδωσε ότι οι αρκούδες αποχρωματίστηκαν με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων είχαν ζητήσει από τους ζωολογικούς κήπους να μην κρατούν πολικές αρκούδες που υποφέρουν από την έλλειψη του φυσικού τους περιβάλλοντος.

image

image

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων είχαν κάνει πολλές καμπάνιες κατά της κράτησης πολικών αρκούδων στον ζωολογικό από την δεκαετία του ’70 κιόλας. Ύστερα από τις πιέσεις που δέχθηκε ο ζωολογικός κήπος, ανακοίνωσε πως στο μέλλον δεν θα φιλοξενήσει άλλες πολικές αρκούδες.