Οι ωκεανοί φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. Ακόμα και σε απίστευτα βάθη, όπου η θάλασσα είναι συνεχώς σκοτεινή και η πίεση του παγωμένου νερού θα ήταν ανυπόφορη για τον άνθρωπο, πολλά ζώα καταφέρνουν να επιβιώνουν. Τα πλάσματα της θάλασσας έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες συνθήκες του βυθού.
 
Βυθός και Φως
 
Το μόνο φως που υπάρχει στα βάθη των ωκεανών (στα 1.000 έως περίπου 4.000 μέτρα), αλλά και σε ακόμη πιο βαθιά νερά, προέρχεται από αυτόφωτους οργανισμούς. Αυτά τα πλάσματα παράγουν το δικό τους φως μέσω μιας χημικής αντίδρασης που συμβαίνει όταν το μόριο της ουσίας λουσιφερίνης αντιδρά με το οξυγόνο. Τα ζώα δημιουργούν το δικό τους φως για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, το anglerfish, ένα είδος πεσκαντρίτσας δηλαδή,  προσελκύει το θήραμά του με μια φωτεινή ράβδο που προεξέχει από το κεφάλι του. Το φως βοηθά και άλλα αυτόφωτα ζώα να κυνηγούν την τροφή τους. Η τροφή αυτή κυρίως οργανική ύλη, προέρχεται από τις ζώνες του ωκεανού στις οποίες υπάρχει ζωή και περνά το φως του ήλιου για να γίνει φωτοσύνθεση.

Ads

image
 
Τα θαλάσσια ζώα στα βάθη του βυθού χρησιμοποιούν τη δυνατότητά τους να αυτοφωτίζονται για να ζευγαρώνουν ή για να αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Στην περίπτωση της πεσκαντρίτσας, μόνο τα θηλυκά διαθέτουν φωτεινή ράβδο. Αντί να χρειάζεται συνεχώς να ψάχνουν για έναν σύντροφο, τα πολύ μικρότερα αρσενικά θα αγκιστρωθούν πανω τους για να ζευγαρώσουν.
 
Βυθός και Πίεση
 
Σε βάθος περίπου 2000 ποδιών, η πίεση είναι 66 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια του ωκεανού. Όμως τα ζώα της βαθιάς θάλασσας μπορούν να αντέξουν την πίεση αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν καν σκελετό. Τα πλάσματα αυτά έχουν αδύναμους και υγροποιημένους μύες που δεν μπορούν να συμπιεστούν, ενώ δεν διαθέτουν κοιλότητες στο σώμα τους που να εγκλωβίζουν αέρα. Αυτό αποτρέπει το αίσθημα πίεσης που βιώνουν οι άνθρωποι στους πνεύμονες και σε άλλα σημεία του σώματος.
 
Τα ζώα που γενικά ζουν στην επιφάνεια, αλλά καταδύονται σε μεγάλα βάθη στην αναζήτηση τροφής, έχουν επίσης αναπτύξει χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πίεσης. Οι πνεύμονες των φαλαινών συμπτύσσονται για να αποφευχθεί η ρήξη τους. Οι ιστοί άλλων κοιλοτήτων αέρα στο σώμα τους επίσης επεκτείνονται κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης για την αποφυγή βλάβης.

 image

Μυστικά του Βυθού
 
Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα για τα είδη ζώων που ζουν στο βαθύτερο σημείο της γης, όμως πρόσφατα ανακάλυψαν νέα είδη χάρη στην πρόοδο των μηχανημάτων βαθιάς κατάδυσης, των τρισδιάστατων φωτογραφικών μηχανών και του επιστημονικού εξοπλισμού δειγματοληψίας.

Ads

 image