Τουλάχιστον 400 φάλαινες – πιλότοι εξόκειλαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας, και οι περισσότερες, πέθαναν στην ακτή, παρά τις προσπάθειες των εθελοντών που έσπευσαν να τις βοηθήσουν.

Ads

Σύμφωνα με την υπηρεσία περιβάλλοντος της χώρας, είναι η τρίτη φορά που εξοκείλουν τόσο πολλές φάλαινες στη Νέα Ζηλανδία, ωστόσο το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στην ακτή του Φέργουελ Σπιτ στην περιοχή του Γκόλντεν Μπέι, στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Περίπου το 70% των φαλαινών που εξόκειλαν είναι νεκρές και τα μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να ωθήσουν αυτές που επέζησαν ξανά στη θάλασσα. Τα πιο σημαντικά περιστατικά αυτού του είδους που έχουν καταγραφεί ποτέ ήταν το 1918, όταν περίπου χίλιες φάλαινες είχαν ξεβραστεί στα Νησιά Τσάταμ και το 1985, όταν 450 φάλαινες είχαν εξοκείλει στο Ώκλαντ.

Οι φάλαινες πιλότοι, που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα έξι μέτρα, είναι το πιο διαδεδομένο είδος φαλαινών που ζει στα νερά της Νέας Ζηλανδίας.

Ads