Tην θανάτωση περίπου δέκα χιλιάδων μινκ από εννέα φάρμες, εξαιτίας κρουσμάτων κοροναϊού που σχετίζονται με μόλυνση τουλάχιστον δύο ανθρώπων αποφάσισε η ολλανδική κυβέρνηση.

Ads

Τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί στα τέλη Απριλίου με τις αρχές τότε να ενημερώνουν ότι είναι χαμηλό το ρίσκο τα ζώα να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους, αλλά να διατάζουν την απαγόρευση μετακίνησης των ζώων.

Η εξόντωση των ζώων θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει εννέα φάρμες, οι οποίες εκτρέφουν τα υδρόβια θηλαστικά για την γούνα τους. Στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 127 φάρμες μινκ.

Ο λόγος της σφαγής, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ότι «ο ιός μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί στα εκτροφεία των βιζόν για μεγάλη χρονική περίοδο και κατά συνέπεια συνιστά κίνδυνο για την υγεία».
Η Ελίζε βαν ντερ Μπος, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, είπε ότι η απόφαση αφορά «περισσότερα από 10.000 βιζόν», αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους. Στον απολογισμό αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί, για παράδειγμα, τα μικρά που γεννήθηκαν την άνοιξη. Το κάθε θηλυκό γεννά από 4 έως 6 μικρά, εξήγησε.

Ads

Τα μολυσμένα ζώα δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανίσουν συμπτώματα της ασθένειας, κάτι που τους κατατάσσει στους ασυμπτωματικούς φορείς.

Ο περιορισμός του ιού σε εννέα από τις 127 φάρμες ήρθε ως αποτέλεσμα συστηματικής εθνικής παρακολούθησης με εντολή της κυβέρνησης.

Η εκτροφή μινκ παραμένει αμφιλεγόμενο θέμα στη χώρα, ενώ το ολλανδικό κοινοβούλιο έχει ήδη εκδώσει απόφαση με την οποία ο συγκεκριμένος κλάδος παραγωγής θα πρέπει να έχει διαλυθεί έως το 2024.