Ο χώρος της κουζίνας είναι παράδεισος για τους τετράποδους φίλους μας. Πάντα θα περιμένουν υπομονετικά για μια μικρή λιχουδιά όταν τρώμε ή μαγειρεύουμε.

Ads

Παρόλο αυτά, όλοι θέλουμε να ταΐζουμε τα σκυλιά μας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και με ικανοποιητική ποικιλία.

Ανεξάρτητα από την διατροφή που θα επιλέξει κάθε ένας (ξηρά τροφή, ωμή B.A.R.F., μαγειρευτά κτλ.) υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να περιέχονται ποτέ στην διατροφή του σκύλου είτε στα κύρια γεύματα, είτε σαν λιχουδιές.

Αν και πολλές από αυτές είναι υγιεινές για τους ανθρώπους ή για άλλα ζώα, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας του σκύλος σας.
Οπότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω τροφές.

Ads

Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια μειωμένο συντονισμό, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, δυσκολία στην αναπνοή, ρίγη, μη φυσιολογική οξύτητα του αίματος, κώμα, ακόμα και θάνατο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις.

Σταφύλι

Το σταφύλι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Αλλά και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο έμετο, διάρροια, λήθαργο και κοιλιακό πόνο, με μηχανισμό που παραμένει άγνωστος.

Τσίχλες

Οι τσίχλες περιέχουν ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης, που προκαλεί αύξηση στην ινσουλίνη στον οργανισμό του σκύλου και προβλήματα στο συκώτι σε διάστημα λίγων ημερών.

Ωμό κρέας

Δεν πρέπει να δίνονται στους σκύλους γιατί μπορεί να τους προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις από μικρόβια όπως Salmonella, Campylobacter, E.coli και Toxoplasma.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Τα κρεμμύδια προκαλούν ένα είδος αιμολυτικής αναιμίας, που ονομάζεται Heinz body anemia και προκαλεί την καταστροφή των ερυθροκυττάρων, ενώ επέρχεται και καταστροφή των νεφρών. Η τοξικότητα μπορεί επίσης να προέρθει από παρόμοια τρόφιμα με το κρεμμύδι, όπως σκόρδο ή πράσο.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλες στομαχικές διαταραχές, αφού οι σκύλοι δεν μπορούν να διασπάσουν τη γλυκόζη που περιέχεται στο γάλα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο αν και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους ανθρώπους, αλλά περιέχουν περσινή, μια τοξίνη, που είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους.

Σοκολάτα

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να δίνουν σοκολάτα στο σκύλο τους. Ο λόγος όμως στην πραγματικότητα δεν είναι επειδή προκαλεί τύφλωση. Η δράση τους στον οργανισμό είναι διουρητική και διεγερτική του μυοκαρδίου και του νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ζώα είναι διέγερση, έμετος, συχνή ούρηση, υπερβολική δίψα και καρδιακές αρρυθμίες, μυϊκός τρόμος, ακόμη και θάνατος αν καταναλωθεί υπερβολική ποσότητα. Σημειώστε ότι η σοκολάτα υγείας είναι πιο επικίνδυνη από τη σοκολάτα γάλακτος. Λευκή σοκολάτα έχει το χαμηλότερο επίπεδο μεθυλοξανθινών, ενώ η ψημένη σοκολάτα περιέχει την υψηλότερη. Ανάλογα δρα ο καφές και το τσάι και οποιοδήποτε άλλο ποτό ή σκεύασμα με καφεΐνη.

Κουκούτσια φρούτων

Τα κουκούτσια από πολλά φρούτα περιέχουν κυάνιο και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους. Οπότε προσοχή σε κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κλπ.

Αλάτι

Τα σκυλιά δε χρειάζεται να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες από αλάτι. Για αυτό και η ξηρά τροφή των σκύλων είναι σχετικά ανάλατη. Η πρόσληψη τροφών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει ακατάσχετη δίψα και να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.