Μπορεί σε πολλές χώρες τα παιδιά να δυσκολεύονται να φύγουν από την οικογενειακή εστία, αλλά αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στο ζωικό βασίλειο.

Ads

Δεν είναι βέβαια συχνό φαινόμενο, αλλά υπάρχουν μερικά είδη που μένουν κοντά στη μητέρα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα  ή ακόμα και ολόκληρη τη ζωή τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ουρακοτάγκοι, που τείνουν να κάνουν τα πάντα πολύ αργά, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από το «σπίτι».

Οι μεγάλοι πίθηκοι γεννούν μόνο μία φορά κάθε επτά με οκτώ χρόνια και το μικρό «φιλοξενείται στην αγκαλιά της μαμάς» για περίπου έξι χρόνια, μέχρι δηλαδή να έρθει κάποιο νέο μέλος στην οικογένεια, αναφέρει η Helen Morrough-Bernard από το  Πανεπιστήμιο του Exeter στο National Geographic.

Ads

«Όταν έρθει η καινούργια άφιξη, ο μεγαλύτερος αδερφός θα ξεκινήσει να εξερευνά από μόνος του το περιβάλλον και να αποκόβεται σιγά σιγά. Σκεφτείτε ότι πρόκειται ουσιαστικά για έναν έφηβο που πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και επιστρέφει στις διακοπές. Δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητοι αλλά δοκιμάζουν την ανεξαρτησία τους», τονίζει η Morrough-Bernard.

Αφρικανικοί ελέφαντες

Τα θηλυκά στο ζωικό βασίλειο των αφρικανικών ελεφάντων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Το γηραιότερο θηλυκό είναι συνήθως ο ηγέτης και τα υπόλοιπα θηλυκά μένουν με την αγέλη τους για όλη τους τη ζωή.

Τα αρσενικά εγκαταλείπουν την αγέλη περίπου στα εννιά με 18 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ζουν σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής τους στο σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζουν κατά μέσο όρο 56 χρόνια.

Αφρικανικά λιοντάρια

Όπως και στην κοινωνία των ελεφάντων, τα θηλυκά λιοντάρια αποτελούν τη σταθερή δομή της αγέλης, ενώ τα αρσενικά έρχονται και φεύγουν, όπως αναφέρει ο Ed Spevak, υπεύθυνος στον ζωολογικό κήπο του St. Louis.

«Τα αρσενικά πάντα διασκορπίζονται σε άλλες αγέλες, αλλά και το ένα τρίτο των θηλυκών ενσωματώνεται σε νέο κοπάδι. Σε γενικές γραμμές, όμως, υπάρχουν πολλά θηλυκά που μένουν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής τους», προσθέτει ο Spevak.

Όρκες

Οι όρκες γεννιούνται σε πολύ δεμένες αγέλες. Τα θηλυκά παραμένουν εκεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ τα αρσενικά φεύγουν μόνο για να ζευγαρώσουν και μετά επιστρέφουν.

Τα θηλυκά μπορεί να ζήσουν μέχρι και 90 χρόνια, πιθανώς επειδή βοηθούν τους μεγάλους γιους τους να επιβιώσουν. Ειδικότερα, τα ηλικιωμένα θηλυκά βοηθούν τα αρσενικά παιδιά τους να βρουν τρόφιμα ή ακόμα τους υπερασπίζονται σε αψιμαχίες με άλλες φάλαινες δολοφόνους, σύμφωνα με τον New Scientist.

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι τα αρσενικά άνω των 30 είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας τους. Οι θάνατοι των μητέρων είχαν πολύ μικρότερο αντίκτυπο στην επιβίωση των θηλυκών παιδιών τους.

Ταµαρίνοι

Αρκετά είδη των ταμαρίνων που ζουν στη Νότια Αμερική μένουν σε αγέλες, οι οποίες περιλαμβάνουν “έφηβους” και των δύο φύλων, για να φροντίσουν τους νεότερους συγγενείς τους, σύμφωνα με τον Don Moore, διευθυντή του ζωολογικού κήπου του Όρεγκον στο Πόρτλαντ.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν ότι θα μάθουν πώς πρέπει να αναπαράγονται και στη συνέχεια πάνε σε διαφορετικές αγέλες για να βρουν ταίρι.