Υπάρχει μια βιομηχανία μαύρης αγοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό και τα θύματά της μπορούν να χωρέσουν στην παλάμη του χεριού σας.

Ads

Παρόλο που η αλιεία χελιών είναι νόμιμη μόνο στις ΗΠΑ και ειδικότερα στις ακτές του Μάιν και της Νότιας Καρολίνας για λίγες εβδομάδες την άνοιξη, η λαθροθηρία έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα χέλια, τα πιο μυστηριώδη πλάσματα της θάλασσας.

“Τα χέλια είναι γνωστά για την κινητικότητα και την ευελιξία τους. Εκκολάπτονται στα βαθιά εδάφη των ωκεανών και τροφοδοτούν μεγαλύτερα ψάρια, θαλάσσια πτηνά και χελώνες”, όπως δήλωσε στο The Dodo η Catherine Kilduff, υπεύθυνη του Κέντρου Βιοποικιλότητας των Ωκεανών.

Τα χέλια που βρίσκονται έξω από τις ακτές των ΗΠΑ ονομάζονται συχνά “γυάλινα χέλια” εξαιτίας του ημιδιαφανούς δέρματός τους. Ξεκινούν από τη θάλασσα του Sargasso, στη μέση του Ατλαντικού και κολυμπούν μέχρι τι ακτές της Αμερικής και της Ευρώπης, όπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ads

image

Όταν μεγαλώσουν αρκετά, επιστρέφουν στη θάλασσα του Sargasso, αλλά δυστυχώς όλο και λιγότερα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω στα “πάτρια εδάφη”. Ο λόγος είναι, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κυνηγούν τα χέλια, λόγω της μεγάλης ζήτησης για σούσι. Οι παράνομες επιχειρήσεις λαθροθηρίας σε όλη την Ανατολική Ακτή έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα και στα ίδια τα χέλια, που ζυγίζουν μόλις λίγα γραμμάρια όταν εγκαταλείπουν τους ωκεανούς.

Τα μικρά χέλια πωλούνται σε εγκαταστάσεις στην Άπω Ανατολή, όπου εκτρέφονται μέχρις ότου είναι αρκετά μεγάλα για να φτάσουν στα πιάτα μας.

image

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η μαύρη αγορά της λαθροθηρίας χελιών, οι οργανισμοί των ΗΠΑ ξεκίνησαν τη λειτουργία της Broken Glass, η οποία έχει ήδη διαπιστώσει ότι τα κέρδη των τελευταίων χρόνων ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.

Και η ζήτηση είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Η αλιεία χελιών στην Ιαπωνία και την Ευρώπη έχει ήδη εξαφανίσει το είδος σε αυτά τα νερά και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση στις ακτές των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, ότι το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εξαγωγές χελιών επειδή θεωρείται απειλούμενο είδος.