Οργή έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία των νηπιαγωγών σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έβαλαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν πάνω σε ένα άσπρο άλογο.

Ads

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα παιδιά κρατώντας στα χέρια τους πινέλα και υπό την επίβλεψη των δασκάλων τους, ζωγραφίζουν πάνω στο άλογο που στέκεται υπομονετικά.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από μία ανάρτηση στο facebook που όπως είναι λογικό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ενώ μία ομάδα ζωόφιλων πρόκειται να λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα.

image

Ads

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2 του Ν. 4039/12. 2, απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».

Το περιστατικό συνέβη τέλος Σεπτεμβρίου, έγινε όμως γνωστό αργά χθες το βράδυ, όταν υπέπεσε στην αντίληψη ομάδας ζωόφιλων. Το περιστατικό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τους χρήστες του facebook να είναι εξοργισμένοι με αυτή την κίνηση του παιδικού σταθμού.

image

Λίγο αργότερα ο παιδικός σταθμός ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook, την παρακάτω ανακοίνωση:

“Οι σχέσεις μας με τα ζώα:

Κατανοώντας τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν ως σχόλια σε ανάρτηση του Σχολείου μας, με θέμα την επίσκεψη και ζωγραφική στο σώμα αλόγων, ενημερώνουμε για τα εξής:

Πρόκειται για ΣΧΕΣΗ μεταξύ παιδιών και ζώων και στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμη χάδι με το πινέλο ή και βούρτσισμα σαν αυτό που έτσι κι αλλιώς προηγείται πάντα σε κάθε επίσκεψή μας.

Το αν το απολαμβάνουν τα άλογα φυσικά μόνο μέσω της γαλήνιας στάσης τους μπορεί να αξιολογηθεί ή και απο την γνώμη των ειδικών που ασχολούνται με τα άλογα (πχ ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικός-Ψυχολόγος του προγράμματος ή άλλοι εκπαιδευτές). Αν βέβαια αναζητούμε οπωσδήποτε «κακοποίηση» ή εκμετάλλευση των ζώων τότε προφανώς θα μπορεί να διαφωνεί κανείς ακόμη και με την ιππασία ή με τον εγκλεισμό των ζώων σε στάβλους.

Η σχέση των παιδιών μας με τα ζώα καλλιεργείται ΚΑΙ μέσα από τέτοιες επαφές και δραστηριότητες και είναι μοναδική. Υλοποιείται ανά μήνα ή δίμηνο και στόχος είναι μέσα από την περιποίηση, τάϊσμα, φροντίδα και παιχνίδι με τα άλογα στον χώρο τους να αναπτυχθεί η τόσο πολύτιμη επαφή-και σωματική με τα ζώα, ξεπερνώντας φοβίες, αναστολές κλπ. Δεν είναι τυχαίο που έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη συνεργασία όπου υλοποιείται καθημερινά Θεραπευτική Ιππασία για ΑΜΕΑ και Εκπαιδευτικά προγράμματα στις εγκαταστάσεις του ΙΟΒΕ και όχι κάποιο τσίρκο ή ψυχαγωγικό πάρκο όπως αδίκως κατηγορηθήκαμε.

Γνωρίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις επιλογές μας με επιστημονική, παιδαγωγική και ψυχολογική τεκμηρίωση και με απτά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των παιδιών. Όσοι/ες λοιπόν έχουν διάθεση για γόνιμο διάλογο που βοηθά στην εξέλιξη όλων μας και ειδικά των συναδέλφων Εκπαιδευτικών μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο τους-κάποιο Σάββατο ίσως- για να πείσουμε ή να μας πείσουν για το ορθό ή λάθος των επιλογών μας.

Υπήρξαν όμως αφορισμοί, ύβρεις και οι απειλές που δεν έχουν θέση σε Παιδαγωγικές συζητήσεις και γι αυτό αφαιρέθηκαν από τις αναρτήσεις μας ενώ για τους ακραίους χαρακτηρισμούς θα γίνει και αναφορά στις αρμόδιες αρχές, προστατεύοντας κάθε δικαίωμά μας. Η άγνοια δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για ανυπόστατες, ψευδείς και υβριστικές αναφορές.

Στον χώρο μας δεν θα βρει κανείς κακοποίηση, ούτε εχθρούς. Μόνο δασκάλους που αποδεικνύουν καθημερινά την αγάπη τους και στα ζώα και στα παιδιά και στη φύση και στον άνθρωπο. Θα προσδοκούσαμε μάλιστα τα εύσημα για το ετήσιο πρόγραμμα που υλοποιούμε για την ανάπτυξη της σχέσης των παιδιών με τα ζώα”.