Στην ανακάλυψη ενός νέου είδους εντόμου προχώρησαν επιστήμονες από τη Ρωσία και την Ελλάδα στη Ρόδο.

Ads

Πρόκειται για τη «νυχτοπεταλούδα», ένα είδος εντόμου μοναδικό παγκοσμίως, η οποία βρίσκεται στη γνωστή Κοιλάδα των Πεταλούδων και πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι επιστήμονες μάλιστα της έδωσαν το όνομα «Ovaliptila Rhodos».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα επιστημόνων – μελετητών από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας είχε ζητήσει άδεια εδώ και μήνες από το δήμαρχο της Ρόδου να κάνει έρευνα τη νύχτα στις πεταλούδες για να καταγράψουν τα στοιχεία εκεί. Αρχικά υπήρχε μία επιφύλαξη από τη Δημοτική Αρχή για να μη διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, ωστόσο τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίσκεψης από τον βιολόγο Σωτήρη Αλεξίου, για πρώτη φορά εντοπίστηκε και συλλέχτηκε ένα είδος γρύλου. To δείγμα στάλθηκε για μελέτη στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Ρώσος ειδικός σε αυτή την ομάδα εντόμων Αντρέι Γκορότσοφ αποφάνθηκε πως πρόκειται για νέο είδος, το οποίο, προς τιμή του νησιού της Ρόδου ονομάστηκε Ovaliptila rhodos.

Ads

Το νέο είδος γρύλου είναι ενδημικό της Ρόδου. Έχει εντοπιστεί μόνο στο νησί, είναι νυχτόβιο ζώο και προτιμά το υγρό και σκοτεινό οικοσύστημα της Κοιλάδας, όπως αυτό σχηματίζεται κάτω από τα δένδρα των Πλατάνων και της Ιτιάς.

Σημειώνεται, ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό που εκδίδει το Ζωολογικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στην Αγία Πετρούπολη.