Με ένα θλιβερό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Άργους, καθώς στην παραλία του Τημενίου βρέθηκε μια μεγάλη καρέτα καρέτα νεκρή.

Ads

Τη νεκρή χελώνα εντόπισαν οι κάτοικοι της περιοχής και το κουφάρι της ξεβράστηκε στην παραλία.

Πρόκειται για αλλεπάλληλα κρούσματα, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε έναν ήδη μεγάλο αριθμό ανάλογων περιστατικών στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, γεγονός που προκαλεί θλίψη και αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και λήψη περισσότερων μέτρων.

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Κολυμπούν σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, ενώ ελληνικές είναι κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.

Ads

Σύμφωνα με το WWF, οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η διάβρωση των παραλιών και η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ορισμένους ψαράδες αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς κινδύνους.