Νέο είδος καρχαρία ανακάλυψαν οι επιστήμονες το οποίο μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα από την τεράστια μύτη του και το μικρό μέγεθος του. Το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό αυτού του είδους όμως, είναι ότι λαμπυρίζουν στο σκοτάδι σύμφωνα με το Nation Geographic. O καρχαρίας, Etmopterus lailae, βρέθηκε περίπου 1.000 πόδια κάτω από τον Ειρηνικό ωκεανό στα ανοικτά των βορειοδυτικών νησιών της Χαβάης.

Ads

Ο Stephen M. Kajiura, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic, ήταν ένας από τους ερευνητές που εργάστηκαν για να αναγνωρίσουν τον καρχαρία όταν ανακαλύφθηκε σχεδόν πριν από 17 χρόνια. “Υπάρχουν μόνο περίπου 450 γνωστά είδη καρχαριών παγκοσμίως και δεν συναντά κανείς ένα νέο είδος συχνά. Ένα μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας εξακολουθεί να είναι άγνωστο, οπότε η ανακάλυψη του νέου αυτού μικρόσωμου καρχαρία σε έναν γιγαντιαίο ωκεανό είναι πραγματικά συναρπαστικό για εμάς”, ανέφερε ο Stephen Kajiura.

Η ταυτοποίηση ενός νέου είδους είναι τόσο δύσκολη που οι ερευνητές δεν κατάλαβαν αμέσως ότι πρόκειται για ένα νέο είδος καρχαρία. Χρειάστηκε εντατική μελέτη για να καταλάβουν ότι τα χαρακτηριστικά του καρχαρία δεν ταιριάζουν με αυτά των υπόλοιπων ειδών. Ειδικότερα έκαναν εκτεταμένες μετρήσεις των δοντιών, των σπονδύλων και του εντέρου του καρχαρία, σημειώνοντας τις διαφορές που τον διέκριναν από τα άλλα είδη.

“Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νέου είδους το ξεχωρίζουν πραγματικά από τους άλλους καρχαρίες”, πρόσθεσε ο Kajiura.

Ads

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα φυσικά χαρακτηριστικά του καρχαρία εξελίχθηκαν από το περιβάλλον της βαθέων υδάτων. Το λιγοστό φως του επιτρέπει να κολυμπάει στη σκοτεινή θάλασσα αλλά χρειαζόταν και την όσφρηση για να εξασφαλίσει την τροφή του, που στεγάζεται στο ασυνήθιστα μεγάλο ρύγχος του.