Για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια εντοπίστηκε στον Αμαζόνιο ένα μυστήριο είδος πιθήκου που ονομάζεται Vanzolini Saki.

Ο πίθηκος Vanzolini Saki, είναι μοναδικός στο είδους του, καθώς ξεχωρίζει για το χρυσό χρώμα των ποδιών του. Δεν μπορεί να κρεμαστεί από την ουρά του, έτσι πηγαίνει από δέντρο σε δέντρο χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια του. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι κινείται περισσότερο σαν γάτα παρά σαν πίθηκος.

Μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης, οι επιστήμονες πια έχουν φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει την ύπαρξη του δυσεύρετου πιθήκου.

Σημειώνεται, ότι η Laura Marsh, διευθύντρια του Global Conservation Institute και μία από τις κορυφαίους ειδικούς στους πιθήκους saki, ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία μαζί με μια ομάδα φωτογράφων και τοπικών ξεναγών σε ένα ελάχιστα εξερευνημένο κομμάτι του Αμαζονίου, για να βρει το αγνοούμενο είδος. Ξεκίνησαν με ένα μικρό πλοίο και κατευθύνθηκαν προς τον ποταμό Eiru, κοντά στα περουβιανά σύνορα της Βραζιλίας.

Η ομάδα σκόπευε να ανακαλύψει και να αποτυπώσει τους φανταστικούς βιότοπους της περιοχής, αλλά ο πρωταρχικός στόχος παρέμενε η αναζήτηση του σπάνιου πιθήκου.  Όταν η Marsh είδε για πρώτη φορά τον πίθηκο μετά από τόσα χρόνια προσμονής, ξέσπασε σε κλάματα.

"Ήταν φανταστικό συναίσθημα. Έτρεμα τόσο πολύ από τον ενθουσιασμό μου που με δυσκολία μπορούσα να τραβήξω φωτογραφία”, ανέφερε η Marsh στο National Geographic.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τριχωτό ζώο είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1936, όταν ομάδα επιστημόνων ερευνούσε την περιοχή, ενώ το 1956 είχαν βρεθεί κουφάρια του ζώου στην περιοχή του Αμαζονίου.

Η Marsh από τη μεριά της θα προτείνει να συγκαταλέξουν τους πιθήκους Salelini ως είδος υπό εξαφάνιση, καθώς το κυνήγι συνεχίζεται στην περιοχή.