Θα μπορούσε να βοηθήσει το νιαούρισμα από ένα γατάκι ή το χαρούμενο κούνημα της ουράς ενός σκύλου, ένα άτομο που έχει κατάθλιψή; Θα μπορούσε.

"Τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν μια άνευ όρων αγάπη που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε άτομα με κατάθλιψη", αναφέρει ο Ian Cook, ψυχίατρος και διευθυντής του προγράμματος έρευνας και κλινικής κατάθλιψης στην UCLA.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα μπορούν να μειώσουν την ένταση και να βελτιώσουν τη ψυχική διάθεση. Επίσης, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη να αισθάνονται καλύτερα. Εάν έχετε κατάθλιψη, δείτε με ποιους τρόπους μπορούν να σας βοηθήσουν τα κατοικίδια ζώα, σύμφωνα με το Webmd.

Απλή αγάπη

Πολλές φορές οι σχέσεις μας με την οικογένεια και τους αγαπημένους μας γίνονται περίπλοκες και ξεφτίζουν. Ένα κατοικίδιο ζώο είναι το αντίδοτο σε αυτό. Θα σας κάνει να νιώσετε απλή αγάπη, άνευ όρων ουσιαστικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πληγώσετε τα συναισθήματά του με κάτι που θα πείτε ή μήπως σας δώσει συμβουλές που δεν είναι για το καλό σας. Εφόσον το φροντίζετε όπως πρέπει και το αγαπάτε, το ζώο θα επιστρέψει την αγάπη αυτή σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Ευθύνη

Ίσως νομίζετε ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε τη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου, όταν το να φροντίσετε τον ίδιο τον εαυτό σας μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο από μόνο του, ειδικά σε άτομα με κατάθλιψη. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι προσθέτοντας λίγη ευθύνη για ένα άλλο άτομο, όπως ένα κατοικίδιο, μπορεί να βοηθήσει. Προσθέτει μια νέα και θετική διάσταση στη ζωή σας. Θα σας δώσει μια νέα αίσθηση της δικής σας αξίας και σημασίας στη ζωή. Θα σας υπενθυμίσει ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερα από όσα νομίζετε μέσα στις αρνητικές σκέψεις που γεμίζουν συχνά το μυαλό σας.

Δραστηριότητα

Έρχονται περίοδοι που μόλις και μετά βίας καταφέρνετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή τον καναπέ. Τότε είναι που χρειάζεστε περισσότερη σωματική δραστηριότητα, για να επανέλθετε. Τα κατοικίδια θα συμβάλλουν και προς αυτό τον στόχο. Θα σας “υποχρεώσουν” να τα πάτε βόλτα, ή στον κτηνίατρο, ή να παίξετε μαζί τους. Μια -έστω μικρή- επιπλέον σωματική δραστηριότητα είναι καλή για την σωματική και ψυχική σας υγεία.

Ρουτίνα

Το να μπείτε σε ένα καθημερινό πρόγραμμα θα σας βοηθήσει σημαντικά σε περιόδους κατάθλιψης. Η φυσική ρουτίνα ενός ζώου (πρωινό ξύπνημα, να του βάλετε να φάει, να το κάνετε βόλτα κλπ) θα σας βοηθήσει να βάλετε και την υπόλοιπη ζωή σας σε μια σειρά.

Συντροφιά

Η κατάθλιψη μπορεί να σας απομονώσει. Μπορεί να σας κάνει να αποτραβηχτείτε από τους φίλους και τους αγαπημένους σας. Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, δεν θα είστε ποτέ μόνοι. Αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην ζωή σας.

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Έχοντας ένα κατοικίδιο ζώο θα κάνετε αναγκαστικά περισσότερες κοινωνικές επαφές. Μπορεί να συνομιλήσετε με άλλους στον δρόμο, στο πάρκο ή στον χώρο αναμονής στον κτηνίατρο. Τα κατοικίδια έχουν αυτόν το “μαγικό” τρόπο να “σπάνε τον πάγο” μεταξύ δύο αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων.

Επαφή

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν φυσική επαφή με άλλους. Τα κατοικίδια προσφέρουν κάτι παρόμοιο. Υπάρχει κάτι φυσικά χαλαρωτικό για το χάιδεμα μιας γάτας στην αγκαλιά σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι χάιδεμα σκύλου μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό σας και να σας ηρεμήσει

Καλύτερη υγεία

Έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τις ορμόνες του στρες και να ενισχύσει τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Ειδικότερα μία μελέτη έδειξε ότι ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ασκούνταν συχνότερα, δεν είχαν διαταραχές ύπνου και αρρώσταιναν λιγότερο σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν σκύλους.