Σε μια μεγάλη νίκη του φιλοζωικού κινήματος, τα pet shops της Πολιτείας της Καλιφόρνια θα μπορούν να διαθέτουν προς πώληση μόνο ζώα τα οποία έχουν σωθεί από το δρόμο, κοινώς αδέσποτα. Το διάταγμα αφορά σκύλους, γάτες και κουνέλια και έχει στόχο να περιορίσει την ανεξέλεγκτη εκτροφή ζώων η οποία συχνά γίνεται υπό άθλιες συνθήκες.

Ads

Ο στόχος της πολιτειακής κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί καλύτερη μεταχείριση των ζώων και κατοικίες για μερικά από τα 1,5 εκατομμύρια ζώα που υπόκεινται σε ευθανασία στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή τη νομοθεσία “Pet Rescue and Adoption ACT”, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019. Στα καταστήματα θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 500 δολαρίων για την πώληση ενός ζώου που δεν είναι προϊόν διάσωσης. Πριν από την υπογραφή του μέτρου, 36 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο, είχαν περάσει παρόμοιες απαγορεύσεις στη μαζική εκτροφή κουταβιών.

Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας περιλαμβάνουν διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις που συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει την καλύτερη μεταχείριση των ζώων, θα αποτρέψει την περιττή σκληρότητα που κυριαρχεί μεταξύ των κουταβιών, και θα προωθήσει περισσότερες υιοθεσίες διάσωσης.

Ads

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι δυσαρεστημένοι, που φοβούνται ότι η απαγόρευση θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους και θα περιορίσει την πρόσβαση των καταναλωτών στις πιο δημοφιλείς ράτσες. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων όμως υποστηρίζουν ότι η καλή μεταχείριση των ζώων είναι η πρώτη προτεραιότητα και ότι η νέα εντολή είναι μια νίκη για τα ανυπεράσπιστα κατοικίδια ζώα.

Πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν ότι το θέμα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις και θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα εμπνευστούν από το παράδειγμα του νέου νόμου της Καλιφόρνια.