Ξύπνησαν από τον χειμέριο λήθαργο οι αρκούδες στο Καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο. «Οι 15 αρκούδες του καταφυγίου κοιμήθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν άρχισαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Στεφάνου από τον «Αρκτούρο».

Ads

Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τις φωλιές τους και να κυκλοφορούν στο εσωτερικό του Καταφυγίου.

Όπως κάθε χρόνο, οι νεαρότερες αρκούδες ήταν εκείνες που κοιμήθηκαν τελευταίες και ξύπνησαν πρώτες.

Οι τρεις αρκούδες που ήρθαν από την Αλβανία η Sandy, η Mira και ο Baloo ξύπνησαν από νωρίς. Μάλιστα και οι τρεις προτίμησαν να κοιμηθούν σε φυσικές φωλιές που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν από άλλες αρκούδες. Εξίσου δραστήριοι είναι και ο Κυριάκος και ο Μανώλης.

Ads

Αντιθέτως οι γηραιότερες αρκούδες όπως ο Μήτσος και η Σάσα με την Αλεξάνδρα ξύπνησαν τελευταίες και προς το παρόν προτιμούν τις φωλιές τους όπου και περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

image

Παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρξε πολλή έντονη χιονοκάλυψη στο Καταφύγιο, πλέον τα χιόνια έχουν λιώσει και, όπως μας μαρτυρά και το ξύπνημα των αρκούδων, η άφιξη της Άνοιξης πλησιάζει.

image

Οι επισκέπτες μπορούν να επισκέπτονται το Καταφύγιο Σαββατοκύριακα αλλά και καθημερινά (εκτός Τετάρτης) 10.00-16.30 (Ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

Ανοικτοί κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου, το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο.