Ο Ντιέγκο είναι μια γιγαντιαία χελώνα που ζει στα νησιά Γκαλαπάγκος και κατάφερε να σώσει το είδος του, που ήταν υπό εξαφάνιση, χάρη στην έντονη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Ads

Ειδικότερα, ο Ντιέγκο που είναι πλέον 100 ετών, έχει αποκτήσει περίπου 800 απογόνους Chelonoidis hoodensis, που ζουν στο νησί της Espanola στα Γκαλαπάγκος.

Κάποτε ζούσαν στο νησί περίπου 5.000 από τις χελώνες, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα ζώα άρχισαν να εξαφανίζονται. Αρχικά, οι άνθρωποι τα είδαν ως πηγή τροφής. Αργότερα, αρουραίοι, χοίροι και σκύλοι τις κακοποιούσαν, ενώ τα κατσίκια και οι πίθηκοι κατέστρεψαν το βιότοπό τους.

Το 1970 υπήρχαν στο νησί Espanola μόνο δύο αρσενικές χελώνες και 12 θηλυκές. Το 1976 ειδικοί στο Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο, όπου ζούσε ο Ντιέγκο τότε, συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένας από τους τελευταίους του είδους του στον κόσμο και τον έστειλαν πίσω στα Γκαλάπαγκος, μήπως μπορούσε να συμβάλλει στο πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετώπιζε το είδος.

Και τα κατάφερε. Σαράντα χρόνια αργότερα υπάρχουν πλέον πάνω από 2.000 χελώνες του είδους, ενώ το 40% από αυτές είναι απόγονοι του Ντιέγκο. Ο Ντιέγκο πλέον ζει σε κέντρο αναπαραγωγής χελωνών στο κοντινό νησί Santa Cruz, όπου και εξακολουθεί να ζευγαρώνει με τις 6 αγαπημένες του χελώνες.

Ads

image

image