Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες μέρες εικόνες από το καινούριο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Our Planet», για τις τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ads

Ειδικότερα, το επεισόδιο «Frozen worlds» παρουσιάζει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η απώλεια πάγου σ’ αυτούς που εξαρτώνται από αυτόν.

Στον εν λόγο βίντεο τα μέλη του συνεργείου παρακολουθούν με δάκρυα στα μάτια τη μοιραία βουτιά των θαλάσσιων ίππων που έπεσαν από έναν γκρεμό 80 μέτρων. Αυτό συμβαίνει καθώς έξω από το νερό η όραση του θαλάσσιου ίππου είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε τόσο μεγάλο ύψος.

«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν στον πάγο αν μπορούσαν, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στη στεριά. Είναι πολύ δύσκολο να το βλέπεις αυτό. Σου ραγίζει την καρδιά», ανέφερε μέλος της κινηματογραφικής ομάδας του ντοκιμαντέρ που έγινε μάρτυρας του θανάτου εκατοντάδων θαλάσσιων ίππων.

Ads

«Είναι ό,τι χειρότερο έχω καταγράψει ποτέ. Δεν είναι για γκρεμούς αυτά τα ζώα. Είναι η λιγότερο εξελικτική στρατηγική που έχω δει. Δεν το καταλαβαίνω. Είναι απαίσιο. Δεν ξέρουν που είναι και πέφτουν. Απλώς πέφτουν από τον γκρεμό. Υπάρχουν 300 νεκροί θαλάσσιοι ίπποι απλωμένοι σε 800 μέτρα παραλίας. Κολύμπησαν 160 χιλιόμετρα για να φάνε και να γυρίσουν, εδώ κοιμούνται για να ξεκουραστούν. Κοιμόντουσαν στον πάγο, βουτούσαν, έτρωγαν, εύκολο! Τώρα πέφτουν από τον γκρεμό; Δεν τους ορμούν καν οι πολικές αρκούδες, πέφτουν μόνοι τους! Δεν είναι φτιαγμένοι για να σκαρφαλώνουν γκρεμούς!», είπε με δάκρυα ο κάμεραμαν.

Το ντοκιμαντέρ «Our Planet» του Netflix μας δείχνει μέσα σε οκτώ επεισόδια πόσο έχει επηρεάσει η ανθρώπινη δραστηριότητα το περιβάλλον μας και μας εξηγεί πώς μπορούμε ακόμα να δράσουμε για να προλάβουμε την ολική καταστροφή.

Προσοχή σκληρές εικόνες