Έχει πράσινη μοϊκάνα, πλατιά χέρια με γαμψά νύχια και αναπνέει μέσω των γεννητικών της οργάνων. Ο λόγος για τη χελώνα του ποταμού Μάρι στην Αυστραλία που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα στον πλανήτη.

Ads

Η χελώνα μήκους 40 εκατοστών, η οποία βρίσκεται μόνο στον ποταμό Μάρι στο Κουίνσλαντ εκτός από την ιδιαίτερη εμφάνιση είναι κι ένα από τα απειλούμενα είδη ερπετών, σύμφωνα με την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL).

Παρά την πανκ εμφάνιση της χελώνας, που προέρχεται από κάθετες πτυχές των φυκιών που αναπτύσσονται στο σώμα της, η υπάκουη φύση της την καθιστά ως ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο ζώο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ασυνήθιστη είδη χελωνών, καθώς αναπνέει μέσω πνευμόνων που βρίσκονται στα γεννητικά όργανα, που του επιτρέπει να βρίσκεται κάτω από το νερό μέχρι και τρεις μέρες. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους «συλλέκτες» κατοικίδιων ζώων να σκάψουν και να τα βρουν στις φωλιές τους τη δεκαετία του ’60 και του ’70.

Η χελώνα βρίσκεται στην 30η θέση στον κατάλογο της ZSL για τα ερπετά που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ads

image  

image

«Όπως και με τις τίγρεις, τους ρινόκερους και τους ελέφαντες, είναι ζωτικής σημασίας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε αυτά τα μοναδικά ζώα που απειλούνται. Πολλά ερπετά είναι οι μοναδικοί επιζώντες αρχαίων γενεαλογιών, των οποίων οι ρίζες κρατάνε χρόνια πίσω», ανέφερε ο Rikki Gumbs που ασχολείται με τα τα απειλούμενα ερπτά.