Ένα σαλάχι βάρους 300 κιλών, το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού στην ιστορία σύμφωνα με τους ειδικούς, αλίευσαν την Δευτέρα 20 Ιουνίου ψαράδες στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη.

Ads

Το συγκεκριμένο σαλάχι μήκους 3,98 και πλάτους 2,2 μέτρων εντοπίστηκε από έναν ντόπιο ψαρά το βράδυ της 13ης Ιουνίου, στο νησί Κο-Πρέα. Ευθύς αμέσως ο ψαράς ειδοποίησε τους ερευνητές ότι έπιασε ένα «πολύ μεγάλο» ψάρι.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν έναν ακουστικό πομπό στο σαλάχι ώστε να μπορούν να  παρακολουθούν τις μελλοντικές του κινήσεις και στη συνέχεια το απελευθέρωσαν πίσω στον ποταμό. Το γιγάντιο ψάρι εξαφανίστηκε στα λασπώδη νερά του Μεκόνγκ γύρω στο σούρουπο, όταν το φεγγάρι ήταν ήδη ψηλά στον ουρανό. Μάλιστα, στην τοπική γλώσσα των Χμερ, το συγκεκριμένο είδος ονομάζεται «Boramy», που σημαίνει πανσέληνος.

«Στα 20 χρόνια που μελετάμε γιγάντια ψάρια σε ποτάμια και λίμνες σε έξι ηπείρους, αυτό είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχουμε συναντήσει ή που έχει καταγραφεί οπουδήποτε παγκοσμίως», δήλωσε ο Ζεμπ Χόγκαν, βιολόγος που ηγείται του Wonders of the Mekong, ενός προγράμματος διατήρησης που χρηματοδοτείται από την USAID.

Ads

Το γιγάντιο σαλάχι του γλυκού νερού είναι είδος προς εξαφάνιση. Αυτό είναι το δεύτερο που εξετάζει η ομάδα από τον Μάιο, με το προηγούμενο να ζυγίζει 181 κιλά. Το προηγούμενο ρεκόρ αυτής της κατηγορίας ήταν ένα γιγάντιο γατόψαρο στον ίδιο ποταμό, το οποίο ζύγισε 293 κιλά και αλιεύθηκε στην Ταϊλάνδη το 2005, ανέφερε το BBC.

Πηγή: documentonews.gr