Πολλές φορές μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας τρέμει. Αυτή η συμπεριφορά δεν οφείλεται πάντα στο κρύο όπως νομίζουν πολλοί, αλλά μπορεί να έχει βαθύτερα αίτια.

Ads

Οι σκύλοι τρέμουν συχνά και για πολλούς λόγους. Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους λόγους που μπορεί να τρέμει ο σκύλος σας και πότε πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.

-Χαρά

Ο σκύλος σας μπορεί να τρέμει από ενθουσιασμό και χαρά επειδή μόλις γυρίσατε σπίτι.

Ads

-Κρύο

Μπορεί να κρυώνει. Φυσικά, επειδή η θερμοκρασία του σκύλου είναι γύρω στους 39 βαθμούς Κελσίου, αν τον ακουμπήσετε δε θα διαπιστώσετε κάτι. Φροντίστε όμως να είναι ζεστός ειδικά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα μικρά σκυλιά είναι πάντα λίγο πιο ευαίσθητα από τα μεγαλόσωμα.

-Επικοινωνία

Μπορεί να θέλει να “πει” κάτι και να μην μπορεί. Για παράδειγμα μπορεί να θέλει να παίξει με έναν άλλο σκύλο αλλά να είναι δεμένος με το λουρί του και να μην μπορεί να τον φτάσει.

-Άγχος ή φόβος

Τα σκυλιά πολλές φορές τρέμουν όταν στρεσάρονται. Οι δυνατοί κρότοι και τα άλλα σκυλιά, αν δεν είναι κοινωνικοποιημένος, μπορεί να του προκαλούν φόβο και στρες.

-Γηρατειά

Τα ηλικιωμένα σκυλιά παρουσιάζουν συχνά τρέμουλο στα πίσω πόδια.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο;

-Δηλητηρίαση

Το ρίγος ή το τρέμουλο είναι σύμπτωμα που μπορεί να φανερώνει δηλητηρίαση, όποτε αν πιάσει το σκύλο σας μετά από βόλτα μην το αμελήσετε.

-Νεφρική ανεπάρκεια

Το τρέμουλο είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας.

-Πόνος

Μερικές φορές τα σκυλιά δεν μπορούν να κλάψουν ή να μιλήσουν για κάτι που τους πονάει. Οπότε συχνά ο πόνος “ξεσπάει” σε τρέμουλο.

-Σύνδρομο GTS

Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τι το προκαλεί, αλλά έχουν βγάλει το συμπέρασμα ότι σχετίζεται με τα λευκά μικρόσωμα σκυλιά. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Εάν το τρέμουλο αρχίσει ξαφνικά και συνδυαστεί με διάρροια, εμετό ή δυσκολία στο περπάτημα, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας.

Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να σας πει εάν το πρόβλημα είναι παθολογικό ή όχι και κανείς άλλος. Στην περίπτωση που δεν είναι παθολογικό λογικά θα σας προτρέψει να δείτε έναν ειδικό συμπεριφοράς ζώων.