Αν παρατηρήσετε τον σκύλο σας μπορεί να διαπιστώσετε πως την ώρα που κοιμάται τρέμει ή κάνει κουνάει τα πόδια του. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση που έχουν σχεδόν όλα τα σκυλιά. Όπως αναφέρουν οι κτηνίατροι, το τρέμουλο είναι κάτι που δεν πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει πραγματικά να προβληματιστείτε. Τονίζουν μάλιστα, ότι όταν το σκυλί σας έχει κάποιο πρόβλημα, δε θα τρέμει μόνο τη διάρκεια του ύπνου, αλλά θα παρουσιάζει τα συμπτώματα και μέσα στην υπόλοιπη μέρα. 

Αλλά γιατί τα σκυλιά τρέμουν στον ύπνο τους;

Σύμφωνα με τον Stanley Coren, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia και νευροψυχολόγο ερευνητή, ο κύριος λόγος για τον οποίο τα σκυλιά τρέμουν στον ύπνο τους είναι επειδή βλέπουν όνειρα.

Τα σκυλιά έχουν έναν κανονικό κύκλο ύπνου REM όπως κι εμείς και έτσι όταν φτάσουν σε βαθύτερο ύπνο, βλέπουν όνειρα, όπως αναφέρει η κτηνίατρος, Diarra Blue. Οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό το όνειρο -είτε κυνηγούν μια γάτα είτε ψάχνουν για καλό φαγητό- μπορεί να τρέμουν και να κάνουν κινήσεις με τους μύες όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Και αυτές οι συσπάσεις εμφανίζονται πιο συχνά σε νεαρά και μεγαλόσωμα σκυλιά.

Πόσο συχνά ονειρεύονται τα σκυλιά;

Σύμφωνα με τον Coren ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους ονειρεύεται κάθε περίπου 20 λεπτά και το όνειρο τυπικά θα διαρκέσει ένα λεπτό. Και πώς μπορείτε να το καταλάβετε; Το αντιλαμβάνεστε όταν η αναπνοή του σκύλου σας γίνεται ακανόνιστη ή βλέπετε ότι τα μάτια του κινούνται ακόμα κι όταν είναι κλειστά.

Η συχνότητα και το μήκος των ονείρων εξαρτάται απ’ το μέγεθος του σκύλου. Τα μεγαλύτερα σκυλιά έχουν λιγότερα όνειρα αλλά διαρκούν περισσότερο. Συνεπώς, ο σκύλος σας τρέμει στον ύπνο του επειδή πάλι κάτι ονειρεύτηκε. Την επόμενη φορά που θα τον δείτε να τρέμει μη του φωνάξετε γιατί πιθανότατα να τρομάξει και να του χαλάσετε και το όνειρο. Αν θέλετενα τον ηρεμήσετε μπορείτε να το χαϊδέψετε πολύ απαλά.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να ανησυχείτε παραπάνω και να απευθυνθείτε σε κάποιον κτηνίατρο. 

Κρύο 

Πολλά σκυλιά, όπως ακριβώς και εμείς, τρέμουν όταν έχει πολύ κρύο. Μπορείτε να τον σκεπάσετε με μια ελαφριά κουβέρτα.

Ασθένεια ή πόνος

Τα σκυλιά συχνά τρέμουν όταν πονάνε ή υποφέρουν από κάποια ασθένεια. Αν υποψιάζεσαι πως ο σκύλος σου είναι άρρωστος ή πονάει καλό είναι να επισκεφτείς τον κτηνίατρο.

Άγχος

Τα σκυλιά τρέμουν όταν αγχώνονται. Μια επίσκεψη σ’ έναν κτηνίατρο, μπορεί να φοβίσουν τον σκύλο σας και να αντιδρά με τρέμουλο.

Λόγω ηλικίας

Καθώς το σκυλί σας μεγαλώνει μπορεί να αναπτύξει ένα τρέμουλο στα πόδια του. Σ’ ένα ηλικιωμένο σκυλί μπορεί να είναι σημάδι πόνου ή δυσφορίας στις αρθρώσεις. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δώσει μερικές θεραπείες που θα ανακουφίσουν τον πόνο.