Μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες και εθελοντές για να σώσουν τα ζώα που απειλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Ads

Ένα σκυλάκι γλίτωσε και βγήκε από τις φλόγες και το περιέθαλψαν οι εθελόντριες του φιλοζωικό του Δήμου Αχαρνών έξω από το στρατόπεδο της αεροπορίας στο Τατόι.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης των αλόγων που βρέθηκαν σε κίνδυνο από τη φωτιά, ενώ παράλληλα γίνεται απόπειρα συγκέντρωσης των αλόγων που πάνω στον πανικό τους διέφυγαν από τους ιππικούς ομίλους  και εθεάθησαν να τρέχουν ελεύθερα στους δρόμους των γύρω περιοχών. 

Δεκάδες άλογα έχουν καεί

Δυστυχώς, υπολογίζεται ότι πολλά ζώα ήδη βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες έχουν καεί δεκάδες άλογα του ιππικού ομίλου, αλλά και πολλά αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Στην περιοχή που έχει επηρεαστεί από τη φωτιά υπάρχουν αρκετοί ιππικοί όμιλοι και κτήματα που έχουν φυσικά εκκενωθεί. Όλο το βράδυ γινόταν  τιτάνια προσπάθεια απομάκρυνσής τους.  Περίπου 300 άλογα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον ιππικό όμιλο που βρίσκεται κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό (Ιππικός Όμιλος Ελλάδας – Mega Spor), ενώ από εκεί τα άλογα μεταφέρονται ήδη στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο. Επίσης ζώα που ζουν στο δάσος όπως ελάφια και αγριογούρουνα δεν κατάφεραν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Ads

Παράλληλα, τα social media έχουν γεμίσει με φωτογραφίες ζώων που βρέθηκαν και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες τους. 

image

image

image

image

image

Στήνεται μηχανισμός διαχείρισης για τα πληγέντα από τη φωτιά ζώα

Μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για ζώα συντροφιάς στήνει ο «Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός», Dogs’ Voice για τα ζωάκια που περνούν δύσκολες ώρες στην Βαρυμπόμπη.

Όπως τονίζει ο οργανισμός, ο μηχανισμός θα συντονιστεί με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήσαμε στο Μάτι το 2018 καθώς αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενίες.

Τι σημαίνει αυτό

1. Ομάδες εθελοντών πεδίου που κάνουν περισυλλογή τραυματισμένων ζώων τα μεταφέρουν σε κτηνιατρικούς σταθμούς του μηχανισμού για παροχή πρώτων βοηθειών και καταγραφή.

2. Σε κάθε σταθμό υπάρχουν εθελοντές που ασχολούνται ΜΟΝΟ με την καταγραφή των ζώων (φωτό, ιστορικό και αξιολόγηση κτηνιάτρου) και ενημερώνουν την ομάδα διαχείρισης σχετικά προκειμένου να στείλουν τα ζώα σε κατάλληλα σπίτια φιλοξενίας.

3. Εθελοντές μεταφοράς παίρνουν ζώα ΜΟΝΟ εφόσον έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο και καταγραφή και τα μεταφέρουν στις φιλοξενίες τους.

4. Συλλογή τροφών και φαρμάκων γίνεται στους κτηνιατρικούς σταθμούς για να υπάρχει σωστή διοχέτευση στους εθελοντές και καταγραφή.

5. Τα ζώα κατόπιν μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες στην Αττική. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://forms.gle/GhwrDHVWoMYi5DF79https://forms.gle/GhwrDHVWoMYi5DF79

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια οριστικοποίησης κτηνιατρικών σταθμών που να εξυπηρετούν τον μηχανισμό.

Αν είστε κτηνίατρος σε κοντινή περιοχή από τις πυρόπληκτες και θέλετε να προσφέρετε βοήθεια επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ μαζί μας.