Η εκπαίδευση ενός κουταβιού είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί από εμάς υπομονή και πειθαρχία. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο εγχείρημα τους πρώτους μήνες και να θέλετε να τα παρατήσετε, όμως η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα συμβίωση με τον τετράποδο φίλο μας. Αυτό φυσικά θα έχει πολλά οφέλη και στη δική σας ζωή, όπως στη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου.

Ads

Πόσο σύντομα πρέπει να ξεκινήσετε όμως;  Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκύλων Shelby Semel, η εκπαίδευση του κουταβιού πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. “Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Οι καλές συνήθειες θα πρέπει να διαμορφωθούν νωρίς. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο χαρακτήρας του σκύλου διαμορφώνεται μέσα στους πρώτους 12 μήνες”, αναφέρει ο Shelby Semel.

Εδώ παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές του εκπαιδευτή.

Ετοιμάστε το σπίτι σας για εκπαίδευση

Όταν λέμε να ετοιμαστεί το σπίτι για εκπαίδευση δεν εννοούμε να καλυφθούν όλα τα πατώματα με εφημερίδες και να μαζέψετε τα χαλιά. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας αισθάνεται άνετα στο νέο του σπίτι. Ένα άγνωστο μέρος μπορεί να είναι τρομακτικό για τον μικρό σας φίλο, οπότε δημιουργήστε το χώρο του που θα έχει το κρεβάτι του και τα πρώτα του παιχνίδια.

Ads

Κρατήστε αυστηρό πρόγραμμα

Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα βήματα της εκπαίδευσης. Θα πρέπει να βγάζετε το σκύλο βόλτα συγκεκριμένες ώρες την μέρα και να παρακολουθείτε τη διάρκεια του περιπάτου, ώστε να είναι ίδια κάθε φορά. Επίσης ταΐζοντας το κουτάβι σας την ίδια ώρα κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε και το πρόγραμμα της βόλτας του. Όλα αυτά συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται.

Ελέγξτε το κουτάβι σας στο σπίτι

Μεταξύ των περιπάτων και του χρόνου παιχνιδιού, συνίσταται να κρατάτε το κουτάβι σας δεμένο σε ένα κοντινό έπιπλο με ένα λουρί 6 ποδιών. Όχι μόνο θα ξέρετε πού είναι το κουτάβι σας ανά πάσα στιγμή, αλλά είστε έτοιμοι να αρπάξετε το λουρί και να πάρετε το κουτάβι στο ειδικό σημείο του όταν χρειάζεται να βγείτε ξανά έξω.

Εάν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε το κουτάβι σας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να το περιορίσετε σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Κάποιοι χρησιμοποιούν ένα αυτοσχέδιο παρκοκρέβατο αλλά μπορείτε απλά να επιλέξετε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας.

Ατυχήματα θα συμβούν

Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένη για αυτό. Ένα κουτάβι δε μπορεί να μάθει που να κάνει την ανάγκη του από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή από εσάς και ψυχραιμία, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χαλιά σας θα λερωθούν. Αν χρησιμοποιείται επιδαπέδιες πάνες, θα ήταν χρήσιμο να τις μετακινείτε με τον καιρό προς την κατεύθυνση της πόρτας. Με αυτόν τον τρόπο το κουτάβι θα μάθει να πηγαίνει προς την πόρτα όταν χρειάζεται την ανάγκη του.