Ένα γιγάντιο -για τα δεδομένα του είδους του- πλαγκτόν ζει στα σκοτεινά βάθη των θαλασσών και “φιλτράρει” μέσα από το σώμα του στοιχεία άνθρακα. 

Ads

Συνήθως το πλαγκτόν ζει στην επιφάνεια της θάλασσας και κατά την διαδικασία της φωτοσύνθεσης αποροφά από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα. 

Όμως το συγκεκριμένο είδος πλαγκτού απαντάται τουλάχιστον 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και τρέφεται με το φυτοπλαγκτόν! Το “σώμα” του αποτελείται από δυο φίλτρα: ένα για να κρατά μεγάλα σωματίδια εκτός του και ένα για να συγκεντρώνει τα μικρότερα που αποτελούν τροφή. Μετά την “πέψη” του, το γιγάντιο πλαγκτόν στέλνει στον πυθμένα του ωκεανού μεγάλες ποσότητες πλούσιων σε άνθρακα σωματιδίων. 

Ο τρόπος πρόσληψης τροφής αυτού του είδους σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά των ωκεανών που “καθαρίζουν” την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Μάλιστα, θα μπορούσε να υιοθετηθεί η μέθοδος από την τεχνολογία ώστε να ενταχθεί το φιλτράρισμα αυτό και στην καθημερινή ζωή μας. 

Ads

Όμως το θαλάσσιο αυτό πλάσμα είναι πολύ εύθραυστο για να μελετηθεί στο εργαστήριο. Οπότε οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα ειδικό ρομπότ για να το μελετήσει στο περιβάλλον του. Δείτε στο βίντεο τι κατέγραψε η κάμερά του: