Μπορούν άραγε δύο πλάσματα που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα -ο άνθρωπος και ο σκύλος- να συνεννοηθούν; Και βέβαια μπορούν!

Ads

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί η βασική εκπαίδευση: μέσω ενός κοινού κώδικα (με λεκτικές εντολές, χειρονομίες, κατάλληλη ενέργεια) καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τον σκύλο μας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμβίωση μαζί του.

Η βασική εκπαίδευση είναι με λίγα λόγια το αλφαβητάρι μιας ισορροπημένης σχέσης με τον σκύλο μας: βοηθά εμάς να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του και εκείνον να μάθει να συνεργάζεται μαζί μας.

Επιπλέον, με τη βασική εκπαίδευση, χτίζουμε σιγά-σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, μαθαίνουμε να κατανοούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.

Ads

Τα παρακάτω απλά (αλλά πολύ σημαντικά) βήματα, θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία της εκπαίδευσης.

Ας δούμε, λοιπόν, τα… βασικά της βασικής εκπαίδευσης:

1) Τραβάμε την προσοχή του: Εάν αρχίσουμε να του αραδιάζουμε εντολές, ενώ εκείνος παίζει, κοιμάται, τρώει ή είναι απασχολημένος με κάτι άλλο, το πιο πιθανό είναι να μην μας δώσει καμία σημασία.

2) Έχουμε οπτική επαφή: Για να πετύχουμε την κατάλληλη επικοινωνία, τόσο εμείς όσο και ο σκύλος πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι εκείνη την ώρα ο ένας στον άλλο.

3) Λέμε την εντολή ΜΙΑ φορά: Με το να επαναλαμβάνουμε εμμονικά μια εντολή πολλές φορές, δεν θα πείσουμε τον σκύλο μας να την εκτελέσει πιο γρήγορα, απλώς εκφράζουμε την δική μας ανυπομονησία και υπερένταση.

4) Μιλάμε με ήρεμη φωνή, αλλά επιβλητικό τόνο: Δεν είναι η ένταση της φωνής, αλλά ο τόνος που θα πείσει τον σκύλο να συνεργαστεί μαζί μας. Εκφραζόμαστε λοιπόν χωρίς φωνές, αλλά χρησιμοποιούμε έναν δυναμικό τονισμό.

5) Περιμένουμε λίγο μέχρι ο σκύλος να καταλάβει αυτό που του ζητάμε: Δεν βιαζόμαστε, ειδικά αν είμαστε στην αρχή της βασικής εκπαίδευσης, αντίθετα του δίνουμε χρόνο να κατανοήσει αυτό που του ζητάμε.

6) Επιμένουμε να κάνει αυτό που του ζητάμε, ώστε να αρχίσει να συσχετίζει την εντολή με την πράξη: Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν εκτελεί την εντολή, πρέπει να έχουμε την υπομονή να επαναλάβουμε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

Πηγή: skylosgiaspiti.gr