Tο δημοσίευμα του ζωοφιλικού πόρταλ zoosos.gr σύμφωνα με το οποίο κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο λιμάνι του Καστελόριζου είχαν δέσει μια χελώνα ώστε να τη δει ο πρόεδρος της ΝΔ, διέψευσε ο διευθυντής γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας. Όπως τόνισε η χελώνα παγιδεύτηκε μόνη της σε σχοινί και κατάφερε να απελευθερωθεί μόνη της. 

Ads

Αρχικά το zoosos ανέφερε πως η χελώνα είχε δεθεί από κάποιον με σκοινί από το πτερύγιό της, με στόχο να εντυπωσιάσει τον πρόεδρο της ΝΔ, και το άτυχο ζώο έδινε μάχη για να απελευθερωθεί. «Πρόκειται ξεκάθαρα για κακοποίηση ζώου από τους ντόπιους παράγοντες της ΝΔ οι οποίοι εν αγνοία του Μητσοτάκη έδεσαν την σπάνια χελώνα», ανέφερε η ιστοσελίδα, την καταγγελία της οποίας δημοσίευσε και το Tvxs.gr. 

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο ο Κωνσταντίνος Ζούλας, διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, επικοινώνησε με τη ιστοσελίδα του zoosos και εξήγησε πως η χελώνα είχε εγκλωβιστεί μόνη της στα σκοινία του λιμανιού. Το Zoosos δημοσίευσε τη διάψευση και το βίντεο, όπου αποδεικνύονται όσα ανέφερε ο κ. Ζούλας. «Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για τυχαίο συμβάν και το συμπέρασμά μας ότι πρόκειται για σκόπιμη παγίδευση της θαλάσσιας χλώνας είναι ολωσδιόλου λανθασμένο, καθώς στα πλάνα που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Star Channel δεν φαίνεται ότι το ζώο τελικά απευλευθερώνεται μόνο του από το σχοινί, αν και αυτό ξεκάθαρα συνέβη», τονίζει το zoosos και δημοσιεύει τα σχετικά βίντεο. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής διάψευσης προς το zoosos:

Ads

«Aγαπητό zoosos.gr, το site σας έχει ανεβάσει σήμερα όχι μόνον μια ανύπαρκτη, αλλά και μια εξαιρετικά προσβλητική “είδηση” για τους κατοίκους του Καστελόριζου, καθώς τους εμφανίζει να έχουν δέσει μια χελώνα καρέτα-καρέτα τάχα για να την δει από κοντά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ως πειστήριο μάλιστα έχετε ανεβάσει και μια φωτογραφία στην οποία έχετε ζωγραφίσει με κόκκινο χρώμα τα σημεία από τα οποία υποτίθεται ότι έδεσαν οι κάτοικοι την χελώνα στο λιμάνι!

Επειδή συνέβη να είμαι παρών, όπως άλλωστε και δεκάδες άλλοι κάτοικοι και τουρίστες, η χελώνα της φωτογραφίας απλά μπλέχθηκε για λίγα δευτερόλεπτα σε ένα από σχοινιά της βάρκας που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο. Και απελευθερώθηκε μόνη της πολύ γρήγορα κουνώντας απλά τα πτερύγιά της. Κάτι που φαίνεται όχι μόνον από τις φωτογραφίες, αλλά και από το βίντεο που σας αποστέλλω στο οποίο μάλιστα ακούγεται η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ανησυχία ότι η χελώνα μπλέχτηκε και εκείνος να την καθησυχάζει. Κατά τα άλλα ειλικρινά απορώ για την ευκολία με την οποία υιοθετήσατε -διότι δεν θέλω να πιστεύω ότι κατασκευάσατε- μια τόσο εξωφρενική ιστορία. Διότι εξωφρενικό θα ήταν βέβαια κάποιος να δέσει μια χελώνα στο λιμάνι για να την δει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να γνωρίσει την άμεση κατακραυγή όχι μόνον του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, αλλά και όλων των κατοίκων του Καστελόριζου που φροντίζουν τις λίγες καρέτα-καρέτα που υπάρχουν στο νησί.

Κωνσταντίνος Ζούλας, Διευθυντής Γραφείου Τύπου ΝΔ».

Το βίντεο του star βάσει του οποίου έγινε η καταγγελία

Το αμοντάριστο βίντεο

* Σημείωση: Η δημοσίευση της καταγγελίας παρουσιάστηκε από ορισμένα μέσα ως «fake news» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο και στην αρχική δημοσίευση του Tvxs.gr, που αφορούσε την καταγγελία του zoosos, υπήρχε η επισήμανση πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν γνώριζε κάτι. Η καταγγελία αφορούσε την κακοποίηση της θαλάσσιας χελώνας από κάτοικο που θέλησε να «εντυπωσιάσει» τον κ. Μητσοτάκη. Ακολουθεί η καταγγελία όπως δημοσιεύθηκε αρχικά στο Tvxs.gr πριν τη διάψευση: 

«Μια απίστευτη λεπτομέρεια από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο φέρνει στο φως το ζωοφιλικό πόρταλ zoosos.gr. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο νησί, ένας κάτοικος έδειξε μία χελώνα Καρέτα – Καρέτα στον πρόεδρο της ΝΔ που κολύμπαγε στο λιμάνι. Μόνο που όπως παρατήρησε το zoosos η χελώνα δεν κολύμπαγε, αλλά κάποιος που θέλησε να “εντυπωσιάσει” τον Μητσοτάκη, την είχε δέσει με σκοινί από το πτερύγιό της και το άτυχο ζώο έδινε μάχη για να απελευθερωθεί. “Πρόκειται ξεκάθαρα για κακοποίηση ζώου από τους ντόπιους παράγοντες της ΝΔ οι οποίοι εν αγνοία του Μητσοτάκη έδεσαν την σπάνια χελώνα”, αναφέρει η ιστοσελίδα και αναρωτιέται πώς ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η σύζυγός του, ούτε κανείς από την συνοδεία τους δεν είδε το σκοινί που φαίνεται στο βίντεο και το δύσμοιρο ζώο να προσπαθεί να ξεφύγει».