Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως έχουν ανακαλύψει ένα από τα μακροβιότερα σπονδυλωτά που ζουν στον πλανήτη. Πρόκειται για ένα καρχαρία της Γροιλανδίας, που εντοπίστηκε στο παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό, στα νερά της Αρκτικής, και εκτιμάται πως η ηλικία του μπορεί να είναι έως και 512 έτη, όπως αναφέρει το περιοδικό Science.

Ads

Η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ραδιοχρονολόγησης άνθρακα, μέχρι σήμερα έχει εντοπίσει καρχαρία ηλικίας έως 392 ετών.

Αξιολογώντας το μέγεθός του (μεγαλώνει ένα εκατοστό ετησίως) εκτίμησαν ότι το έτος γέννησής του τοποθετείται στο 1505.

Όπως αναφέρει το National Geographic, σε περίπτωση που τα συμπεράσματα των επιστημόνων επιβεβαιωθούν και μέσω της ραδιοχρονολόγησης των ματιών (σημ: πιο αξιόπιστη μέθοδος), τότε ο εν λόγω καρχαρίας ήταν ζωντανός στην εποχή του Γαλιλέου, καθώς η γέννησή του προσδιορίζεται στο 1505.

Ads

Οι ερευνητές εκτιμούν πως στην πλειονότητά τους οι καρχαρίες της Γροιλανδίας ζουν από 272 μέχρι 512 χρόνια, ενώ σε σεξουαλική ωριμότητα φτάνουν σε ηλικία 150 ετών.

Για το είδος λίγα πράγματα είναι γνωστά. Απαντάται στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, γύρω από την Γροιλανδία και την Ισλανδία. Αυτοί οι καρχαρίες ζουν βορειότερα από κάθε άλλο γνωστό είδος καρχαρία.

Φτάνει σε μήκος τα 6,4 μέτρα και βάρος τον ένα τόνο,[2] συγκρίσιμα με τις διαστάσεις του μεγάλου λευκού καρχαρία, και είναι πιθανό να φτάνει τα 7,3 μέτρα σε μήκος και βάρος τα 1.400 κιλά, αν και συνήθως έχει μήκος μεταξύ 3 και 5 μέτρων και βάρος 400 κιλά. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα θηλυκά να γεννούν έως 10 μικρά κάθε φορά.

Θεωρείται κορυφαίος κυνηγός στο περιβάλλον και τρέφεται κυρίως με ψάρια και πιθανότατα φώκιες. Επίσης, καρχαρίες έχουν βρεθεί με υπολείματα από πολικές αρκούδες και ταράνδους στα στομάχια τους. Προτιμά ψυχρά νερά και έχει εντοπιστεί σε βάθος 2.200 μέτρων, δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο και θεωρείται το μακροβιότερο σπονδυλωτό στη Γη.