Μια «ρομαντική» συμπεριφορά παρατηρήθηκε στα δελφίνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που επικεντρώθηκε στις συνήθειες των δελφινιών και διήρκεσε 10 χρόνια.

Ads

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι τα αρσενικά δελφίνια προσπαθούν να δελεάσουν τα θηλυκά με δώρα. Η ομάδα θαλάσσιων βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας παρακολούθησε τα αρσενικά δελφίνια με καμπούρα να παρουσιάσουν μεγάλα, διακοσμημένα σφουγγάρια ή φύκια σε θηλυκά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να τα τινάζουν στον αέρα για επίδειξη της αγάπης τους.

«Μια ερωτική επίδειξη με χρήση αντικειμένων για να εντυπωσιαστεί ένα θηλυκό είναι σπάνια και ασυνήθιστη στα θηλαστικά» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Simon Allen. Οι πίθηκοι, τα πουλιά και τα κητοειδή – μια ομάδα που περιλαμβάνει φάλαινες και δελφίνια – χρησιμοποιούν εργαλεία, αλλά η πρακτική είναι σχετικά σπάνια και περιορίζεται κυρίως στην εύρεση τροφής, σημειώνει ο βιολόγος.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 17 περιπτώσεις όπου τα αρσενικά δελφίνια προσφέρουν σφουγγάρια σε θηλυκά. Η συμπεριφορά έγινε σε πέντε ξεχωριστές ομάδες δελφινιών, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου στο περιοδικό Scientific Reports.

Η τακτική αυτή, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, συνηθίζεται από πολλά αρσενικά τα οποία επιδεικνύουν έτσι την δύναμή τους, και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να γίνουν ελκυστικά ταίρια για ζευγάρωμα.

Ads

Σημειώνεται, οι μικρές κοινωνίες των δελφινιών, του συγκεκριμένου είδους, έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη τεχνική ερωτικού παιχνιδιού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη συνεργασία δύο αρσενικών, για να προσέγγιση της εκλεκτής του.

Η τακτική αυτή έχει παρατηρηθεί, εκτός από τον άνθρωπο, μόνο σε άλλα δύο είδη θηλαστικών με ανεπτυγμένες κοινωνικές δομές, ένα είδος χιμπατζή της νοτίου Αμερικής και τα λιοντάρια. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πώς αντιδρούν τα θηλυκά στα δώρα των ανδρών και αν ήταν πιο πιθανό να ζευγαρώσουν με όσα δελφίνια έκαναν μια τέτοια κίνηση.