Τη δική του απάντηση στο υπουργείου Πολιτισμού δίνει ο επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων που προσπαθεί να ρίξει φως στο μυστήριο του τάφου του βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππου του Β’, Αντώνης Μπαρτσιώκας.

Ads

Το υπουργείο Πολιτισμού σε χθεσινή ανακοίνωσή του αμφισβητεί την μελέτη της ομάδας του παλαιοανθρωπολόγου Αντώνη Μπαρτσιώκα σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β’ και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι θαμμένος στον Τάφο Ι της Βεργίνας και όχι στον Τάφο ΙΙ, όπως προκύπτει από την έρευνα του Μανόλη Ανδρόνικου.

Τι απαντά ο Αντώνης Μπαρτσιώκας

Είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια επιστημονική πρακτική ενα Υπουργείο Πολιτισμού να βγάζει ανακοίνωση που επιχειρεί «να αντικρούσει» μιαν επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό υψίστου κύρους. Την εργασία μας θα έπρεπε κατ’ ακρίβειαν το ίδιο το υπουργείο να προβάλλει ανά τον κόσμο και παντοιοτρόπως! Για τους ακόλουθους λόγους:

Ads

1) Για πρώτη φορά πιστοποιείται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Φίλιππος Β᾽είναι ΟΝΤΩΣ θαμμένος στην Βεργίνα. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν μια υπόθεση. Τώρα είναι ένα αποδεδειγμένο επιστημονικό γεγονός!

2) Το ότι ο Φίλιππος Β᾽ αποδείχθηκε ότι βρίσκεται στον τάφο Ι και όχι στον τάφο ΙΙ, όπως ήταν η μέχρι σήμερα η γενική άποψη (που όμως δεν είχε ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά και υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις γι’αυτή!) οδηγεί στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι η ασπίδα και η περικεφαλαία που βρέθηκαν στον τάφο ΙΙ (που τώρα πιστοποιείται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι του Αρριδαίου), ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟ. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει τουλάχιστον δύο αντικείμενα που ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο! 

3) Το συνοστεομένο πόδι του Φιλίππου, στο οποίο διατηρήθηκε (μετά από 2,300 χρόνια)  η οπή στο γόνατο που δημιούργησε το δόρυ που τον πλήγωσε, αποτελεί από μόνο του ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΌ ΕΥΡΗΜΑ στην Βεργίνα και θα πρέπει να εκτεθεί στο  Μουσείο της Βεργίνας μαζί με την ασπίδα και περικεφαλαία του Μ. Αλεξάνδρου. Ο ίδιος ο Ανδρόνικος είχε γράψει μάλιστα στο βιβλίο του “Βεργίνα” ότι στον τάφο στον οποίο θα βρεθεί ένα κουτσό πόδι αυτός θα ανήκει στον Φίλιππο.

4) Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού, με ισχυρότατο όπλο πλέον αυτή την εργασία, θα πρέπει να οργανώσει άμεσα μια παγκόσμια περιήγηση του οστο του Φιλιππου και των αντικειμενων του Μ. Αλεξανδρου, που θα αποφέρει οικονομικό όφελος δισεκατομμυρίων για την πατρίδα μας και για το ίδιο το Υπουργειο σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς! Ποιός δεν θα ήθελε στο κόσμο να δεί την πανοπλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Αν το Υπουργείο Πολιτισμού, θέλει να αντικρούσει την επιστημονική εργασία μας, τ​ό​τε μπορεί να το κάνει δημοσιεύοντας δική του εργασία στο Science και στο PNAS όπως έκανα εγώ,​ σε επιστημονικό δηλαδή περιοδικό που έχει διεθνείς κριτές και κύρος. Οι επιστημονικές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στα επιστημονικά περιοδικά (journals) και όχι στα δελτία τύπου των υπουργείων. Η επιστημονική μας εργασία δημοσιεύτηκε στο υψίστου κύρους Proceedings of the National Academy of Sciences, από μια ομάδα παλαιοανθρωπολόγων, που είναι από τις πιο σπουδαίες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Η παλαιοανθρωπολογική ομάδα του Juan-Luis Arsuaga, με την οποία συνεργάστηκα για να δημοσιεύσουμε από κοινού αυτή την εργασία, έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Science, Nature, PNAS και άλλα.

Όσον αφορά τα υποτιθέμενα «επιχειρήματα» της ανακοίνωσης του υπουργείου, έχω μείνει άφωνος! Είναι όλα αβάσιμα! Και γιατί η επιστολή είναι ανυπόγραφη; Το γνωρίζει ο υπουργός; 

Η παλαιοανθρωπολογική ομάδα του Arsuaga και εγώ περιμένουμε λοιπόν ​την επιστημονική δημοσίευση του ΥπουργείουΠολιτισμού σε ανάλογο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές και συντελεστή βαρύτητας. Θα είναι επικοδομητικό ένα ελληνικό ​υπουργείο να γίνει το πρώτο υπουργείο στην παγκόσμια ιστορία που θα δημοσιεύσει επιστημονική εργασία σε διεθνές περιοδικό (journal).

Αντώνης Μπαρτσιώκας

Παλαιοανθρωπολόγος, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτίου Πανεπιστημίου Θράκης