Ένας μοναδικός στο είδος του ταφικός κήπος ηλικίας 4.000 ετών ανακαλύφθηκε ακριβώς έξω από έναν τάφο της φαραωνικής εποχής, κοντά στο Λούξορ στη νότια Αίγυπτο.

Ads

Η ύπαρξη τέτοιου είδους κήπων ήταν γνωστή καθώς απεικονίζονταν σε τοιχογραφίες και ανάγλυφα. Τους δημιουργούσαν στις εισόδους των υπόγειων τάφων και έμοιαζα με μικρά περιβόλια. Ο συγκεκριμένος όμως είναι ο πρώτος που έρχεται στο φως στην αρχαία πόλη των Θηβών, το σημερινό Λούξορ. 

Ο κήπος είχε πιθανότατα συμβολική σημασία ή έπαιζε κάποιον ρόλο στις επικήδειες τελετές, εξηγεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Χοσέ Γκαλάν, ο επικεφαλής της ισπανικής αρχαιολογικής αποστολής που έκανε την ανακάλυψη. 

image

Ads

Ό,τι απέμεινε από τον κήπο αυτόν, που ήταν διαστάσεων 2×3 μ. και χωρισμένος σε μικρά τετράγωνα, βρέθηκε στην αυλή τάφου της εποχής του Μέσου Βασιλείου (2030-1640 π.Χ.).

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μεταξύ άλλων τις ρίζες και τον κορμό ενός δενδρυλλίου ύψους 30 εκατοστών. Υπήρχε επίσης ένα δοχείο με χουρμάδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα, ενδεχομένως προσφορές προς τον νεκρό.

«Είναι ένας κήπος μοναδικός στο είδος του. Δεν είχε γίνει καμία τέτοια ανακάλυψη ποτέ μέχρι σήμερα στην αρχαία πόλη των Θηβών», υπογράμμισε, ο Μαχμούντ Αφίφι, υπεύθυνος του τμήματος αιγυπτιολογίας του υπουργείου Αρχαιοτήτων.