Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκίνησε και το συναυλιακό θερμόμετρο ανεβαίνει. Η βδομάδα που έρχεται προβλέπεται πολύ ενδιαφέρουσα. Το tvxs.gr κάνει στάση σε συναυλίες και παραστάσεις που αξίζει να δείτε. 

Ads

Αΐντα
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης (12,15/6)
Σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε
12 και 15 Ιουνίου στο Ηρώδειο

Η Αΐντα, όπερα του Βέρντι, αποτελεί έργο ορόσημο της Ιταλικής μουσικής και ισορροπεί ανάμεσα στην ρομαντική όπερα και την γαλλική μεγαλόπρεπη όπερα. Οι σπουδαίες άριες, οι εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, τα εκτενή ντουέτα και το εντυπωσιακό μπαλέτο κάνουν την όπερα αυτή να ξεχωρίζει, ενώ σηματοδοτούν νέες κατακτήσεις στη μουσικοδραματική γλώσσα του Βέρντι. Το θριαμβικό εμβατήριο, αποτελεί μία εντυπωσιακή σελίδα μεγαλόπρεπης, εξωτικής μουσικής. Στη διαχρονική δημοτικότητα της συνεισφέρει επίσης το πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η όπερα, καθώς η δράση ξετυλίγεται στη φαραωνική Αίγυπτο σε μυθική εποχή, με την οποία το κοινό του 20ού αιώνα εξοικειώθηκε μέσα από την εικόνα που της προσέδωσαν οι χολιγουντιανές ταινίες. Όμως, αυτή είναι μονάχα μία από τις όψεις της Αΐντας του Βέρντι.

Στο κέντρο της όπερας υπάρχει ένα ακόμα διάσημο ερωτικό τρίγωνο, όπως σε αρκετά από τα έργα του Βέρντι: η Αΐντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του φαραώ, η οποία είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η Αΐντα, παγιδευμένη ανάμεσα στα συναισθήματά της για τον άντρα που αγαπά και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της. 

Ads

Η δημόσια όψη και το ιδιωτικό συναίσθημα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο στην Αΐντα και ορίζουν την αισθητική του έργου, που κινείται από την πιο χαμηλόφωνη εξομολόγηση, έως την πιο λαμπρή διακήρυξη.

«INPORT»/INPORT FESTIVAL
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
15- 16 Ιουνίου 

Το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «INPORT»/INPORT FESTIVAL θα πραγματοποιηθεί για 2η συνεχή χρονιά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 15 και 16 Ιουνίου 2016.

Μετά την πολύ επιτυχημένη περσινή πρώτη διοργάνωση του INPORT FESTIVAL το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς  με στόχο την ανάδειξη νεανικών θεατρικών ομάδων.

Πρόθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΘΠ Νίκου Διαμαντή, είναι η συγκεκριμένη θεατρική συνάντηση, να γίνει θεσμός και το ΔΘΠ τόπος φιλόξενος για την ανάδειξη νέων θεατρικών δυνάμεων. 

Sigur Ros, The Black Angels, DIIV, Theodore και Afformance 
Δευτέρα 13 Ιουνίου
Πλατεία Νερού

Το Release Athens ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 με τους Sigur Ros, The Black Angels, DIIV, Theodore και Afformance επί σκηνής! 

Η μεγαλύτερη post-rock μπάντα του πλανήτη προέρχεται από το Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας και έχει πάρει το όνομά της από ένα κορίτσι, την αδελφή του τραγουδιστή / κιθαρίστα /πολυοργανίστα Jon Thor Birgisson, Sigurrós Elín.

Οι Sigur Rós έγιναν γνωστοί με το δεύτερο album τους, «Ágætis Byrjun», το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1999 και γνώρισε πρωτοφανή παγκόσμια αποδοχή από κοινό, κριτικούς και, κυρίως, άλλους καλλιτέχνες και μπάντες.

Παρότι τραγουδισμένος εξ’ ολοκλήρου στα Ισλανδικά – με χαρακτηριστικό γνώρισμα την σπάνια αιθέρια φωνή του Jonsi – και κυρίως αποτελούμενος από μακρόσυρτες ατμοσφαιρικές συνθέσεις, ο συγκεκριμένος δίσκος αιχμαλώτισε τους πάντες με τα απόκοσμα ηχοτόπια και την σχεδόν εξωγήινη ομορφιά του. Εδώ περιέχονται μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια τους, όπως τα αριστουργηματικά «Starálfur», «Olsen Olsen», «Svefn-g-englar».

«Revolt Athens», της ΟDC Ensemble/Βυρσοδεψείο
Πειραιώς 260
15-16 Ιουνίου

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 είναι πλέον γεγονός! Αμέσως μετά την εναρκτήρια συναυλία – γιορτή, οι «πύλες» της Πειραιώς 260 ανοίγουν για να υποδεχτούν στις 15 & 16 Ιουνίου το «Revolt Athens», της ΟDC Ensemble/Βυρσοδεψείο, ύστερα από την επιτυχημένη πορεία του στο εξωτερικό (Βαρκελώνη, Βιέννη, Βερολίνο, Ζάγκρεμπ).

«To Revolt Athens είναι μια “χειροποίητη” ποιητική περφόρμανς, μια απρόβλεπτη ξενάγηση στην χαοτική καθημερινότητα της Αθήνας που μετατρέπει την κρίση σε αισθητική εμπειρία», αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου. 

Ένα ποιητικό lonelyplanet από την άκρη της Ευρώπης: εκεί, που τα ντοκουμέντα συνθλίβονται μέσα στη μυθοπλασία. 

Ποιός γράφει το αφήγημα της καθημερινότητάς μας;

Ποιός αφηγείται τις ιστορίες μας; 

Πώς ανατρέπεται μια εξωτική οπτική της Αθήνας ως ένα νότιο πείραμα δημιουργικής βιωσιμότητας σε καιρούς κρίσης;

Γιάννης Χαρούλης
Θέατρο Πέτρας

Λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων για τις δυο πρώτες συναυλίες στις 13 και 14 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας, προστέθηκε μια τρίτη συναυλία την Τετάρτη 15 Ιουνίου!

Ο ερμηνευτής από την Κρήτη  με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα , ξεκινάει από την Αθήνα την καλοκαιρινή του περιοδεία. 

Αγγελάκας, VIC, Παυλίδης κ.ά. 
στην Πλατεία Νερού
16 Ιουνίου

Tο παλιό και το νέο αίμα της ελληνικής rock σκηνής σε μια συνάυλία. Γιάννης Αγγελάκας, Villagers of Ioannina City, Παύλος Παυλίδης & the B-Movies, Thee Holy Strangers, Sleepin Pillow και Βαγγέλης Μαρκαντώνης, θα δώσουν το παρόν στην Πλατεία Νερού την Πέμπτη σε μια πολυαναμενόμενη συναυλία.