Η 8η Γιορτή του Φιστικιού έρχεται φέτος στην Αίγινα και θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού από τις 15 έως και τις 18 Σεπτέμβρη. Το μεγάλο φεστιβάλ του νησιού Aegina Fistiki Fest έχει γίνει πλέον θεσμός. 

Ads

Με κεντρικό πρωταγωνιστή το φημισμένο προϊόν του νησιού η γιορτή συνδυάζει τις γεύσεις, με τις τέχνες και τον πολιτισμό. 

Και ήδη το νησί «χορεύει» στους ρυθμούς του φεστιβάλ. 

image

Ads

Την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 20.30 το βράδυ ξεκινά ο κύκλος «Τέσσερις Διαλέξεις για την Γιορτή του Φιστικιού» που θα δώσει έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με την παράδοση και τον πολιτισμό της Αίγινας. 

image

Οι «Τέσσερις Διαλέξεις για την Γιορτή του Φιστικιού»:
 
Τετάρτη 17 Αυγούστου

  • Γιώργος Κυριακόπουλος, Μελετητής της Νεώτερης Ελληνικής Κεραμικής

«Από τους κανατάδες στον Παναγιώτη Σκλάβενα: Η αγγειοπλαστική στην Αίγινα του 20ου αιώνα»
 
Τετάρτη 24 Αυγούστου

  • Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος

«Το έντυπο βιβλίο στην ψηφιακή εποχή»
 
Τετάρτη 31 Αυγούστου

  • Κάρεν Βαν Ντάικ, Καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Νέα Υόρκη

«Ιουλία Περσάκη: Συγγραφέας της Αίγινας και της κάθε μέρας»
 
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

  • Φανή Μαρία Τσιγκάκου, Δρ Ιστορίας της Τέχνης

«Ο δικός μας Γιάννης Μόραλης»
 
Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας (Σπύρου Ρόδη 16), με ώρα έναρξης τις 20.30 το βράδυ.

Προβολή του ντοκιμαντέρ NOSTOS της Sandrine Dumas

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 11.15 το βράδυ, θα προβληθεί στην Αίγινα, στον Κινηματογράφο Άνεσις, το ντοκιμαντέρ «NOSTOS» της Sandrine Dumas
στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας. 

Είσοδος 7 ευρώ

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ 

Ο NOSTOS είναι μια έρευνα της Sandrine Dumas γύρω από τη δουλειά και τη ζωή της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά – Καραβία και ταυτόχρονα ένα έργο που μιλά για την χαμένη ιστορία της οικογένειας της σκηνοθέτιδας.  

image

Η Θάλεια Φλωρά γεννιέται το 1871 στη Μακεδονία, κομμάτι τότε της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας της είναι παπάς και η οικογένειά της εγκαθίσταται το 1874 στην Κωνσταντινούπολη. 

Το 1895, η Θάλεια Φλωρά πηγαίνει στη Μόσχα για να σπουδάσει ζωγραφική. Δεν γίνεται δεκτή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, αφού απαγορεύεται η πρόσβαση στις γυναίκες. Έτσι, μαθαίνει να ζωγραφίζει στα ατελιέ δυο σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων που ζουν στη Μόσχα. 

Το 1898, γυρνάει στην Κωνσταντινούπολη και εκθέτει για πρώτη φορά της δουλειάς της. Αργότερα ζει για έναν χρόνο στο Παρίσι και μετά εκθέτει έργα της στην Αθήνα και στην Αίγυπτο όπου γνωρίζει και τον άντρα της το δημοσιογράφο Νίκο Καραβία. Εγκαθίστανται στην Αλεξάνδρεια όπου γίνονται και φίλοι με τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. 

Όταν ξεσπάει ο Βαλκανικός Πόλεμος του 1912, η Θάλεια πηγαίνει στο μέτωπο σαν πολεμική ανταποκρίτρια. Ζωγραφίζει την καθημερινότητα των στρατιωτών, σε όλη τη διάρκεια της μάχης. Ξαναπηγαίνει στο μέτωπο κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία το 1921. 

Από το 1940 και μετά ζει στην Αθήνα όπου παρά τον εμφύλιο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζει να ζωγραφίζει. Πεθαίνει στην Αθήνα το 1960, αφήνοντας πίσω της πάνω από 2.500 έργα. 

Γαλλία – Ελλάδα/2015
Ντοκιμαντέρ – Ελληνικά / Γαλλικά – HD – 83’
Σενάριο και σκηνοθεσία – Sandrine Dumas