Ντόμινο αντιδράσεων συνεχίζουν να προκαλούν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις αυθαιρεσίες στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).

Ads

Να θυμίσουμε πως το θέμα ανακινήθηκε από καταγγελία μητέρας σπουδάστριας προς την υπουργό πολιτισμού την οποία δημοσιεύσαμε. Ανάμεσα σε άλλα η Κα Παπάλη σημείωνε πως η διευθύντρια της σχολής Κα Βερέμη, αποβάλει σπουδαστές χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να επανεξεταστούν ενώπιον του ΔΣ όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και τις εξαναγκάζει να υπογράφουν οικειοθελή παραίτηση.

Στις καταγγελίες αυτές προστέθηκαν κι εκείνες του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού οι οποίες μιλούσαν για αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις γεγονός που οδήγησε δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν ερώτηση στη βουλή ζητώντας  από την υπουργό να διερευνηθεί το θέμα.

Αυτό επιβεβαιώνουν μιλώντας σήμερα στο tvxs.gr η Λια Μελετοπούλου και η Βάσω Μπαρμπούση οι οποίες παραιτήθηκαν στο παρελθόν από τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου αντίστοιχα. 

Ads

Σήμερα δημοσιεύουμε μαρτυρίες σπουδαστριών,  τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιεύουμε καθώς το ζήτησαν, είναι στη διάθεση όμως του υπουργείου εφόσον αποφασίσει να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. 

«Στη δική μου περίπτωση η μοναδική κρίση που πήρα μέσα στην χρόνια του πρώτου έτους, ήταν  από μια καθηγήτρια μου (το όνομα της στην διάθεση του tvxs.gr) η οποία αποφάνθηκε ότι είμαι άρτια τεχνικά, αλλά δεν έχω σταθερή ψυχολογία !!” λέει στο tvxs.gr η πρώτη σπουδάστρια. “Όταν παρθεί μια τέτοια απόφαση από τη διεύθυνση συνήθως μετά  μας αγνοούν. Δεν μας συμβουλεύουν δεν μας διορθώνουν για να αποχωρήσουμε. Ρωτήστε και άλλους σπουδαστές τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Και όταν με απέβαλλαν η ίδια καθηγήτρια που μίλησε όχι για την χορευτική μου δεινότητα αλλά για την ψυχολογία μου, είπε ότι θα μου δώσουν ένα χαρτί, ότι φοίτησα στο πρώτο έτος χαριστικά, επειδή με συμπαθούν.

Αποφάσισα να σας μιλήσω γιατί παρακολουθώ μια ιστορία που έχει ξεσπάσει εδώ και έναν  μήνα, στον κόσμο του χορού.  Καταγγελίες δυο πολύ γνωστών ανθρώπων του χορού , της κας Βάσως Μπαρμπούση και  της κας Λίας Μελετοπούλου, οι οποίες πέρασαν από  τις θέσεις των μελών του ΔΣ της ΚΣΟΤ σε διαφορετικές θητείες επί διευθύνσεως κας Βερέμη και παραιτήθηκαν  για να μη γίνουν συνεργοί  της, στην καταστρατήγηση νόμων και κανονισμών και την αυθαιρεσία στην εξουσία του ενός προσώπου, όπως εννοεί την διεύθυνση η επί 17 συναπτά έτη διευθύντρια. Έφτασε δε 15 βουλευτές να κάνουν επερώτηση στην βουλή και η νέα υπουργός αν και είναι η ίδια καλλιτέχνις κωφεύει». 

Η δεύτερη σπουδάστρια που μας μίλησε περιγράφει την εμπειρία της ως εξής: 

«Ήμουν στο προπαρασκευαστικό και  πέρασα στη σχολή. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους αισθάνθηκα αόρατη και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν κι άλλοι σπουδαστές. Τους βαθμούς του 1ου εξαμήνου μας τους έδωσαν πολύ αργά, τον Απρίλιο. Τότε έμαθα ότι είχα χαμηλούς βαθμούς σε δύο μαθήματα. Ρώτησα γιατί κόπηκα, μου είπαν δύο καθηγητές ότι έπρεπε να διορθώσω ένα τεχνικό μου θέμα. Ξεκίνησα λοιπόν να δουλεύω για να βελτιώσω το επόμενο εξάμηνο. 

Ξαφνικά τον Σεπτέμβρη με φωνάζει η διευθύντρια και μου λέει “Δεν ταιριάζεις στο ύφος της σχόλης, πρέπει να φύγεις” . Δεν γνώριζα ότι είχα δικαίωμα να επανεξεταστώ ή να ζητήσω να κάνω ξανά το πρώτο έτος. Η κατάσταση ήταν φορτισμένη εγώ έκλαιγα και η γραμματέας μου έδωσε ένα χαρτί και μου είπε “Υπογράψτε εδώ” .

Δυστυχώς υπέγραψα γιατί ήμουν καταβεβλημένη συναισθηματικά. Δεν γνώριζα εκείνη τη στιγμή ότι υπέγραφα την οικειοθελή μου αποχώρηση. Να σημειώσω ότι η γενική τελική βαθμολογία μου δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση την αποβολή μου αν και τότε δεν ήξερα καν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό.  Γνωρίζω και άλλα κορίτσια φυσικά που τους ζητήθηκε να υπογράψουν ότι φεύγουν οικειοθελώς ενώ τις απέβαλαν».

Κι ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ Σωτήρης Μουσούρης σε επιστολή που έστειλε στο dancetheatre.gr  ισχυρίζεται πως δεν έχει αποβληθεί κανείς αφού … οι μαθητές αυτοί είναι γραμμένοι στα μητρώα…Η πρόεδρος του ΔΣ Ελευθερία Ντεκώ σημειώνει στην απάντησή της χαρακτηριστικά 

“Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την επιστολή του κου Μουσούρη (Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΚΣΟΤ) που δημοσιεύσατε καθώς και της κας Πολίτου (Προϊσταμένης του τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης των Οικονομικών της ΚΣΟΤ), που ενήργησαν αυτόνομα, δεδομένου ότι έχει ληφθεί απόφαση από το ΔΣ με την οποία δεσμεύτηκαν όλα τα μέλη να μην προβούν σε δημόσιες δηλώσεις μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα επί όλων των θεμάτων που έχουν ανακύψει.

Προσωπικά, σεβόμενη την απόφαση του ΔΣ δεν θα προβώ σε καμία δημόσια δήλωση. Θα ήθελα όμως να σας ενημερώσω ότι για όλα τα θέματα έχω μεριμνήσει, ώστε να επιληφθεί αυτών το κατά νόμο θεσμικό όργανο, δηλαδή το ΔΣ της ΚΣΟΤ. Ταυτόχρονα έχω ενημερώσει το ΥΠΠΟΑ (τωρινή και προηγούμενη ηγεσία).

Μελετοπούλου – Μπαρμούση: Ναι, παραιτηθήκαμε για να μη γίνουμε συνένοχες στις αυθαιρεσίες. 

Ο κος Μουσούρης  κατηγορεί τα τρία μέλη του ΔΣ που επιμένουν στη διερεύνηση των καταγγελιών ότι υποκινούνται από …ασίγαστη φιλοδοξία ενώ η κα Πολίτου από το Τμήμα Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης της ΚΣΟΤ, αναφέρει σε δική της επιστολή στο ίδιο site πως δεν υπάρχει γραπτή επιστολή από παραιτηθέντα μέλη του ΔΣ η οποία να κάνει λόγω για αυθαιρεσίες.

Αυτό το διαψεύδουν τόσο η Λια Μελετοπούλου όσο και η Βάσω Μπαρμπούση που παραιτήθηκαν για αυτούς τους λόγους από προηγούμενα ΔΣ. Εξάλλου με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς τις επιστολές παραίτησής τους. 

«Παρέδωσα στο υπουργείο τότε την παραίτησή μου και δεν με φώναξε κανείς να μου ζητήσει να μιλήσω για όλα αυτά που κατήγγειλα» λέει στο tvxs.gr η Λια Μελετοπούλου. Φυσικά υπήρχε αδιαφάνεια στις προσλήψεις αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Δεν μας έδινε η διεύθυνση τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα νόμιμα καθήκοντά μας.

Ενώ οι παραιτήσεις και οι προσλήψεις περνάνε  σύμφωνα με το νόμο από το ΔΣ, εμείς δεν είχαμε καμία ευκαιρία να τις ελέγξουμε. Έδιωχνε όποιον ήθελε. Επίσης  για σοβαρά θέματα όπως η έγκριση των ΕΣΠΑ μας φώναζε τελευταία στιγμή να βάλουμε την υπογραφή μας χωρίς να έχουμε μελετήσει πρώτα τι υπογράφουμε. Δεν μπορούσα να γίνω συνένοχη σε αυτή την κατάσταση. Η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για τον χορό. Δώσαμε μάχη για να αναφέρεται και να υπάρχουμε και τις κερδίσαμε. Μια κρατική σχολή χρειάζεται διαφάνεια, αξιοκρατία και ανανέωση με ανθρώπινο δυναμικό που ξέρει τι σημαίνει χορός σήμερα».

Η Βάσω Μπαρμπούση απαντώντας με τη σειρά της στην επιστολή του αντιπροέδρου του ΔΣ σημειώνει μεταξύ άλλων: 

«Υπήρξα αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΣΟΤ το 2006 αλλά παραιτήθηκα  με  επιστολή μου στον τότε Υπουργό Πολιτισμού, γιατί δυστυχώς και τότε ενώ μετά από ανοιχτή πρόσκληση / προκήρυξη για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού είχαμε ορισμένες πολύ σημαντικές υποψηφιότητες συναδέλφων για να διδάξουν, η κ. Βερέμη ξαναπροσέλαβε αυτούς /ες που ήδη είχε! Δυστυχώς δεν υπήρχαν περιθώρια συνεννόησης για αντικειμενικότερη και με όρους διαφάνειας κρίση και έτσι αναγκάστηκα να παραιτηθώ.

Είναι βέβαια σημαντικό το ότι ο ίδιος έχει παρακολουθήσει χορευτικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη, είναι σχεδόν πράγματι μια «σπουδή» (έχω σπουδάσει χορό στη Νέα Υόρκη και γνωρίζω το θέμα από κοντά), αλλά από την εμπειρία ακριβώς της Νέας Υόρκης ο κ. Μουσούρης θα έπρεπε να έχει επίσης μάθει ότι εκεί η αξιολόγηση και η μοριοδότηση για την πρόσληψη προσωπικού ισχύουν όχι μόνο στα Δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά ιδρύματα.

Επομένως, ακόμη και αν ο νόμος (του 1985!) δεν προβλέπει την μοριοδότηση, δεν θα έπρεπε μια Κρατική Σχολή (με την διευθύντρια και το Δ. Σ. της ) να έχει προβλέψει να περιληφθεί στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας της ένα σύστημα αντικειμενικής μοριοδότησης για όλους τους υποψήφιους δασκάλους της; Είναι η επί τόσα χρόνια αδράνεια ώστε να λυθεί το τόσο ευαίσθητο ηθικά και καίριο λειτουργικά για τη Σχολή θέμα που επιτρέπει να δημιουργούνται σε καλοπροαίρετους παρατηρητές εύλογα ερωτήματα και όχι η «απειρία και η προσωπική ασίγαστη φιλοδοξία»  κάποιων, όπως υποθέτει.  

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Μουσούρη σε ποιά ευνομούμενη χώρα μία/ένας Διευθύντρια/ντής Κρατικής Σχολής μένει σ’ αυτή τη θέση χωρίς κανένα ανοιχτό διαγωνισμό επί 16 συναπτά έτη; Τόσο σημαντικά είναι άραγε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και οι σπουδές της συγκεκριμένης κυρίας Διευθύντριας που δεν έχει σταθεί δυνατόν να βρεθεί αντικαταστάτης της;