Όλοι έχουμε δει τα έργα των μεγάλων αυτών καλλιτεχνών είτε σε μουσεία είτε σε βιβλία. Αλλά υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σχετικά με την παρακολούθηση ενός μεγάλου καλλιτέχνη στο χώρο εργασίας.

Ads

Δείτε αποσπάσματα ταινιών μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα την ώρα της δημιουργίας.

Κλοντ Μονέ, 1915

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=BJE4QUNgaeg]

Ads

Είναι η μόνη γνωστή ταινία μικρού μήκους του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Κλοντ Μονέ, σε ηλικία 74 ετών. Ζωγραφιζει σε μια λιμνούλα κρίνους στον κήπο του στο Giverny. Το βίντεο γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1915 από τον Γάλλο ηθοποιό και δραματουργό Sacha Guitry για την πατριωτική ταινία του Α Παγκοσμίου Πολέμου εποχής, «Ceux de Chez Nous».

Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, 1915

 Στo παραπάνω βίντεο, το οποίο είναι επίσης του Sacha Guitry βλέπουμε τον ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Ρενουάρ που υπέφερε από σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του, να ζωγραφίζει, με τη βοήθεια του γιου του. Μέχρι τη στιγμή που έγινε αυτή η ταινία τον Ιούνιο του 1915, τα χέρια του 74χρονου Ρενουάρ ήταν παραμορφωμένα και με συνεχές πόνο. Ο 14χρονος γιος του ζωγράφου Claude φαίνεται να τοποθετεί το πινέλο στο μονίμως σφιγμένο χέρι του πατέρα του.

Ογκίστ Ροντέν, 1915

Το βίντεο (επίσης του Sacha Guitry) δείχνει τον Γάλλο γλύπτη Auguste Rodin σε διάφορες περιοχές, όπως το στούντιό τουστο ερειπωμένο Hôtel Biron στο Παρίσι, το οποίο αργότερα έγινε το Μουσείο Ροντέν. Η ταινία έγινε στα τέλη του 1915, όταν ο Ροντέν ήταν 74 ετών.

Βασίλι Καντίνσκι, 1926

Το 1926, ο σκηνοθέτης Hans Cürlis πήρε το σπάνιο υλικό πάνω του Ρωσου ζωγράφου εκπροσώπου της αφηρημένης τέχνης Βασίλι Καντίνσκι εφαρμογή χρώματος σε ένα κενό καμβά στην Galerie-Neumann Nierendorf στο Βερολίνο. Ο Καντίνσκι ήταν περίπου 49 ετών εκείνη την εποχή, και δίδασκε στο Bauhaus.

Ανρί Ματίς, 1946

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ανρί Ματίς εμφανίζεται παραπάνω, όταν ήταν 76 ετών, κάνοντας ένα σκίτσο με κάρβουνο του εγγονού του, Gerard, στο σπίτι και το στούντιό του στη Νίκαια. Το κλιπ είναι από μια ταινία 26 λεπτών του François Campaux για τ0 γαλλικό Τμήμα Πολιτιστικών Σχέσεων.

Πάμπλο Πικάσο, 1950

Στο περίφημο βίντεο του, Ισπανού καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο ο ίδιος ζωγραφίζει σε γυαλί στο στούντιό του στο χωριό Vallauris, στη γαλλική Ριβιέρα. Είναι από την ταινία «Μια επίσκεψη με τον Picasso» 1950 του Βέλγου σκηνοθέτη Paul Haesaerts. Ο Πικάσο ήταν περίπου 68 ετών τη στιγμή του γυρίσματος.

Τζάκσον Πόλοκ, 1951

Στην ταινία μικρού μήκους, «Τζάκσον Πόλοκ 51», ο αφηρημένος ζωγράφος μιλά για το έργο του και δημιουργεί έναν από τους χαρακτηριστικούς πίνακες του μπροστά στα μάτια μας. Η ταινία έγινε από τον Hans Namuth όταν ο Pollock ήταν 39 ετών.

Αλμπέρτο Τζιακομέτι, 1965

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Alberto Giacometti είναι διάσημος για τα λεπτά, επιμήκη γλυπτά ανθρώπινης μορφής. Αλλά στο παραπάνω απόσπασμα από την ταινία 1966 του Alberto Giacometti από τον Ελβετό φωτογράφο Ernst Scheidegger, ο Giacometti φαίνεται να εργάζεται σε ένα άλλο μέσο. ​​Ο ίδιος ζωγραφίζει τις θεμελιώδεις γραμμές ενός πορτρέτου στο στούντιό του στο Παρίσι. Το βίντεο γυρίστηκε το 1965, όταν ο Giacometti ήταν περίπου 64 ετών και είχε λιγότερο από ένα χρόνο ζωής. Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα

Πηγή: fractalart
Μετάφραση: klik.gr