Σε φορτισμένο κλίμα εγκαινιάστηκε χθες, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου στην Κρήτη. Το μουσείο σύμβολο αποτελεί φόρο τιμής στους 461 νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας.

Ads

Το μουσείο θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση Σελί Αμιρών, ενώ οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιόλογα εκθέματά του και να αντλήσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, για την Κατοχή και την Αντίσταση στη Βιάννο.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη ναζιστική θηριωδία στην περιοχή της Βιάννου και τόνισαν ότι οφείλουμε και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες όλων αυτών που έχασαν τις ζωές τους. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο ανοιχτό ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Μάλιστα, έγινε η παρουσίαση του μουσείου από τον δήμαρχο και προβολή ταινίας με μαρτυρίες επιζώντων των εκτελέσεων και ακολούθησε μουσική εκδήλωση από τη Χορωδία Βιάννου «Στάθης Μάστορας».

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης χαρακτήρισε ως μια σημαντική στιγμή για την ιστορία της Βιάννου τα εγκαίνια του μουσείου Ολοκαυτώματος. «Είναι ένα χρέος που είχαμε απέναντι στους 461 νεκρούς μας την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής» είπε χαρακτηριστικά. 

Ads

image

«Σήμερα γίνεται πράξη πραγματικά αυτό το χρέος και οφείλουμε να τιμούμε τους νεκρούς και να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη διαχρονικά όπως οφείλουμε αυτήν την ιστορία του τόπου να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές» πρόσθεσε. 

«Η Βιάννος δίκαια και άξια μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο, ένα θυσιαστήριο που εκφράστηκε μέσα από ένα μαζικό ολοκαύτωμα. Ένα ολοκαύτωμα είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης. Το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ ως αντίποινα απέναντι σε ένα λαό που υπερασπίστηκε την ελευθερία του και τη ζωή του» είπε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

«Οφείλουν να θυμούνται οι Δυτικές Δημοκρατίες τι έκανε αυτός ο λαός το 1940. Γιατί είχε και το ξαναλέω και το λέω και δημόσια στην Ευρώπη, είχε και άλλη επιλογή αυτό που έκαναν οι κύριοι που δεν μάτωσαν αλλά παραδόθηκαν και σήμερα μας κουνάνε και το δάχτυλο» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής που παρευρέθηκε στα εγκαίνια. 

«Για μένα ήταν μια στιγμή συγκλονιστική γιατί βρέθηκα σ’ ένα πραγματικά μαρτυρικό τόπο όπου απλοί άνθρωποι επέλεξαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για να υπερασπισθούν την αξιοπρέπεια τους. Αυτή την προσπάθεια σήμερα τη συνεχίζει ο ελληνικός λαός, συνολικά μέσα σε δύσκολες καταστάσεις, προσπαθεί με τον κόπο και το μόχθο του να διατηρήσει τον ανθρωπισμό του και να υπερασπισθεί την αξιοπρέπεια του» πρόσθεσε. 

«Αυτό που γίνεται στο Αιγαίο, αυτό που συνεχίζουν ανά τους αιώνες οι πολίτες του Αιγαίου είναι η πραγματική αξία του ανθρωπισμού. Ο αιγαιοπελαγίτικος Πολιτισμός σήμερα ξανά, ζωντανά υπερασπίζεται τις αξίες της Ευρώπης και για αυτό θεωρώ ότι δικαίως και από τις λίγες περιπτώσεις ότι δικαιούται αυτός ο κόσμος να του δοθεί το βραβείο Νόμπελ» κατέληξε. 

Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων εκτός των παραπάνω απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης.

Το έργο «Βελτίωση – ανάδειξη – προβολή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στα Αμιρά Δήμου Βιάννου», συνολικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, και στο πρόγραμμα (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) Ο.Σ.Α.Π.Υ. του δήμου Βιάννου.

Φωτογραφίες από το Cretalive.gr