Τα πιο σημαντικά έργα του Ελ Γκρέκο, ακόμη κι αυτά που δεν μπορούν να μεταφερθούν είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα, ταξιδεύουν στην Αθήνα και την Εθνική Πινακοθήκη με τη βοήθεια εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας. 

Ads

Τα έργα θα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4Χ6 που επιτρέπει στους επισκέπτες να τα δουν στις φυσικές τους διαστάσεις και επίσης αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες που συνοδεύουν τα σχόλια. 

Πρόκειται για μια μοναδική και διαφορετική έκθεση που θα περιμένει τους επισκέπτες από την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου στην προσωρινή έδρα της πινακοθήκης, δηλαδή την Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδί. 

Η παρουσίαση των έργων επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο που παραχωρήθηκε από τον συνθέτη, καθώς και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Ads

Να σημειωθεί ότι από τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2014 το εργοτάξιο του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης έχει περιφραχτεί με έργα του Ελ Γκρέκο. 

Χάρη σε φωτογράφιση που παραγγέλθηκε ειδικώς για τη δράση αυτή το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει πίνακες του Γκρέκο σε τέλεια ποιότητα αναπαραγωγής, εκτυπωμένους και τοποθετημένους πάνω σε έναν τοίχο μήκους 70 μ. και ύψους 2,60 μ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ελ Γκρέκο η Εθνική Πινακοθήκη έχει εκδώσει ένα επετειακό λεύκωμα σε πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα που αποτελείται από ένα κουτί επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία. 

Το λεύκωμα περιέχει 12 έργα του ζωγράφου και ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.