Με τον τίτλο «Ακόμη ένα ποίημα – Πού θα ήταν ο Γκίντερ Γκράς χωρίς την Ελλάδα;» η γερμανική online εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (www.faz.net) αναφέρει ότι το ποίημα του Γκρας υπέρ της Ελλάδας ήταν τελικά απάτη, όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον ο αρθρογράφος Volker Weidemann. Μετά το δημοσίευμα με δήλωσή του ο ίδιος ο Γκίντερ Γκρας  τονίζει «εγώ είμαι ο συντάκτης αυτού του ποιήματος», επιβεβαιώνοντας την πατρότητα του ποιήματος.  

Ads

 
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung : 

«η ομάδα του  περιοδικού “Titanic” αποφάσισε να μην γράψει ένα ποίημα για το Ισραήλ αλλά για την Ελλάδα. Έβαλαν στο google τη λέξη Ελλάδα και μετά συνθέτοντας ανόητες φράσεις γεμάτες  με Γενική μετέφεραν στο ποίημα ό, τι σχετικά στοιχεία βρήκαν και το ποίημα ήταν έτοιμο. (Σημειώνεται ότι η Γενική στη γερμανική γλώσσα δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ και θεωρείται πολύ εξεζητημένο να τη χρησιμοποιεί κανείς) Το σατιρικό περιοδικό “Titanic” κατάφερε να πλασάρει στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ένα ποίημα με το όνομα του Γκίντερ Γκρας. Όταν η ομάδα του περιοδικού πληροφορήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα πως το ποίημα τελικά θα δημοσιευτεί το Σάββατο από την εφημερίδα ξέσπασαν σε γέλια! Πρόκειται για ένα κακογραμμένο ποίημα, χαζό, αναξιόπιστο με τίτλο “H ντροπή της Ευρώπης”. Αν και έχουν κάνει πολλές φάρσες, ποτέ δεν τους ήταν πιο εύκολο να κάνουν μια, όσο αυτή τη φορά. Οι εκδότες της εφημερίδας ήταν τόσο ενθουσιασμένοι από την επιτυχία που είχε το αντισημιτικό (sic) ποίημα του Γκρας, το οποίο εκδόθηκε πριν από λίγο καιρό, ώστε δεν εξέτασαν σωστά αν επρόκειτο για αυθεντικό ποίημα, καθώς ήλπιζαν πως θα επαναληφθεί η ίδια επιτυχία.». Ολόκληρη η είδηση εδώ.

 «Εγώ είμαι ο συντάκτης αυτού του ποιήματος. Το κακόβουλο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung δείχνει το χαμηλό επίπεδο αυτής της εφημερίδας», δήλωσε στη συνέχεια Γκίντερ Γκρας διαψεύδοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ads