Έναντι του ποσού-ρεκόρ 59 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε ο πίνακας του μεγάλου Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ «Κήπος με τα λουλούδια» σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για αγορά πίνακα ζωγραφικής σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

Ads

Στον κατάλογο της δημοπρασίας, ο πίνακας «Bauerngarten» αναφέρεται ως ένας ξεχωριστός πίνακας της βιενέζικης Fin-de-siècle-art, δηλαδή ως ένα έργο τέχνης που σχετίζεται με την περίοδο του τέλους του 19ου αιώνα, παρότι το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1907.

Όπως αναφέρει το Reuters η δημοπρασία θεωρήθηκε σημαντική όχι μόνο επειδή παρουσιάσθηκαν στους επίδοξους αγοραστές, που συμμετείχαν σ αυτήν, έργα ιμπρεσιονιστών, καθώς και καλλιτεχνών που εκπροσωπούν τη μοντέρνα και σουρεαλιστική τάση στην τέχνη, αλλά και επειδή οι πωλήσεις ανήλθαν συνολικά σε 241 εκατ. δολάρια, πόσο ρεκόρ για οποιαδήποτε δημοπρασία έχει γίνει στο Λονδίνο το 2017. Τα περισσότερα έργα εικάζεται ότι κατοχυρώθηκαν σε αγοραστές από την Ασία.

image

Ads

Τα δύο έργα τέχνης που είχαν πουληθεί νωρίτερα έναντι μεγάλων ποσών σε δημοπρασία που έγινε στην Ευρώπη, ήταν το «Ο άνδρας που περπατάει Ι» του Ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι που πουλήθηκε έναντι 80 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010 και ο πίνακας του Φλαμανδού Πολ Ρούμπενς «Η Σφαγή των Αθώων» που πουλήθηκε έναντι 60 εκατομμυρίων δολαρίων το 2002.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του Οίκου Sotheby’s στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκε ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Ο κήπος με τις ντομάτες» έναντι περίπου 21 εκατομμυρίων δολαρίων και ο πίνακας του Βρετανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Αλφρεντ Σίσλευ «Χιόνι στο Λουβεσιέν» έναντι 9 εκατομμύριων δολαρίων.